Начало Новини Крепостната стена в Белоградчик ще се реставрира с европейски средства

Крепостната стена в Белоградчик ще се реставрира с европейски средства

от Mariana Gomileva
2100 преглеждания

Автор: Любомир Веселинов

На 6 март  в  голямата конферентна зала на хотел „Скалите”  се проведе стартираща пресконференция, на която беше представен проектът „Съхраняване на културно-историческото наследство и разнообразяване на туристическото предлагане в района на Белоградчишката крепост”. Проектът беше спечелен от Община Белоградчик по Оперативна програма Регионално развитие.

Гости на събитието бяха Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, Викарии на видински митрополит Дометиан, кметът на общината Борис Николов, двамата му заместници Трифонов и Младенов, представители на туристическия бранш и обществеността на града,  кореспонденти на централните и местни медии за областите Видин и Монтана.

За значимостта и важността на проекта говори кметът Борис Николов, който сподели, че новите придобивки, които се предвижда да се реализират, ще направят Белоградчик изключително атрактивен туристическия  обект. В рамките на проекта ще се подобри достъпа до крепостта чрез рехабилитация на три от водещите дотам улици. Ще бъде извършена консервация и реставрация на крепостната стена. Предвижда се и  атракционно влакче за туристите, както и изграждането на  посетителски и билетен център. В проекта е заложено още обучение на екскурзоводи и аниматори, както и популяризиране, маркетинг и реклама на обекта в национален и международен мащаб.

Един от основните контрагенти по изпълнението на проекта, свързан с популяризирането и маркетирането му е вестник „Стандарт”, с който има подписан договор. До края на месеца ще има подписани договори и с другите фирми, изпълнители по проекта. Кметът Николов, сподели, че отделно ще се кандидатства с проект за частта „Звук и светлина”, като ще бъде преговаряно с представители на „Филипс” за България, които вече имат идеен проект.

no images were found

               

Подобни статии