Начало Бизнес Кого ще финансира Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия

Кого ще финансира Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия

от Mariana Gomileva
398 преглеждания

Проектът „Колело и вино“ включва прекосяване на границата с велосипеди и опознаване на местни винарни в България и Сърбия / снимка: Мариана Гомилева

След като през декември 2022 г. Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, тя е вече задвижена. Над 38 млн. евро ще бъдат инвестирани през следващите години в областите Видин, Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил на територията на България и Борски, Зайчарски, Пиротски, Нишки, Топлички, Ябланички, Пчински в Сърбия.

Eдно от направленията в новата програма между България и Сърбия е директната подкрепа за малкия и среден бизнес. Предприятията от региона ще имат на разположение 6.5 млн. евро за технологична модернизация, повишаване на капацитета си и намирането на нови пазари.

За изпълнението на Приоритет 2 „Интегрирано развитие на трансграничния регион“ ще се следва специално разработената Териториална стратегия. Тя ще се управлява от Ръководен борд, който проведе учредителното си заседание в Ниш. Териториалната стратегия се фокусира върху развитието на устойчивия туризъм и културата в региона и в придобиването на нови знания и умения в сферата на бизнеса, образованието, обществените дейности и цифровизацията. За проекти в тези области са определени над 23 млн. евро. Отварянето на мерки по стратегията ще започне през първата половина на 2023 г.

Ето кои са всички финансирани проекти в северозападна България:

ОБЛАСТ ВИДИН

ОБЛАСТ МОНТАНА

ОБЛАСТ ВРАЦА

Подробности за Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия може да откриете на: http://www.ipacbc-bgrs.eu/bg

 

Подобни статии