Начало Новини И в Монтана бе отбелязана 150-годишнината от рождението на Петър Дънов

И в Монтана бе отбелязана 150-годишнината от рождението на Петър Дънов

от svilen
903 преглеждания

С изложба и концерт бе отбелязана в Монтана 150-годишнината от рождението на духовния Петър Дънов – един от духовните лидери на миналия век, създател на уникално религиозно-философско учение.

В съботната сутрин в регионална библиотека „Гео Милев” бе открита изложбата „Пази доброто на сърцето си”. Изложбата бе накратко представена от Кети Костадинова – главен библиотекар “Работа с читатели”. Тя описа Петър Дънов като будител и духовен водач и напомни, че информация за него можем да намерим в книгата „Стоте най-ярки личности в България”. Този факт също е показателен за мащаба на дейността и дълбочината на мъдростта му.

Иван Иванов – ръководител на Общество Бяло Братство в Монтана, беше главният виновник за събитието. Той сподели, че група от последователи на Петър Дънов в Монтана има още от 90-те, но едва тази година тя е вписана официално в Регистъра на местните поделения на вероизповеданията в община Монтана. Бялото братство чества троен юбилей, тъй като на 8 ноември се навършват не само 150 години от рождението на Учителя, но и 100 години от произнасянето на първата неделна беседа на Петър Дънов – „Ето човека”, в София, както и 70 години от неговата смърт, уточни в словото си г-н Иванов. Той бе категоричен, че учението на Петър Дънов се приема от всички институции и е погрешно да се определя като секта. В подкрепа на твърдението си г-н Иванов прочете поздравителни адреси от тържествения концерт в зала „България”, посветен на юбилейните годишнини. Едно от посланията бе на генералния директор на ЮНЕСКО – Ирина Бокова. В него тя казва: „Инициативата е изцяло в синхрон с междукултурния диалог и отношението към духовния мир на ЮНЕСКО”. А президентът Петър Стоянов споделя: „Дано юбилеят ни накара да се замислим върху думите на Учителя, които сякаш се отнасят за днешното време на объркани ценности. Всички искат светът отвън да се оправи. Светът вътре във вас трябва да се оправи!”. Присъстващите на откриването на изложбата научиха интересни факти от биографията и духовното наследство на Петър Дънов, както и мнения на емблематични личности от световната история за него. Алберт Айнщайн е казал: „Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учителя, Петър Дънов от България”. Според папа Йоан XXIII „В днешната епоха най-големият философ, който живее на земята е Петър Дънов”. Редица австрийски, френски и индийски философи също се прекланят пред Беинсá Дунó.

На последвалия концерт в художествена галерия “Кирил Петров” публиката се потопи в песните на Петър Дънов, изпълнени от изключителната цигуларка Йоана Стратева, пианиста Иво Бонев от Варна и певицата Петя Миланова. В програмата прозвучаха също неаполитанска канцонета, “Менует” от Моцарт и „Аве Мария” на Бах.

Нанси Борисова
Клуб “Медии”

Снимки: petardanov.com

Подобни статии