Начало Новини Изложба на чешкия художник Иржи Трънка

Изложба на чешкия художник Иржи Трънка

от svilen
473 преглеждания

Изложба на чешкия художник Иржи Трънка ще бъде открита на 7 юли в Монтана. Експозиционна зала “Кутловица” ще приюти 41 рамкирани панела, в които са представени творбите на автора. Началният час на събитието е 17.30. Изложбата е организирана по повод 100 годишнината от рождението на Иржи Трънка (1912-1969) представя фрагменти от цялостното му творчество.

Иржи Трънка е една от най-забележителните личности на чешката художествена сцена през 20 век. Експозицията показва представителен подбор от негови мащабни творби. Посредством образни панели и съпътстващи текстове зрителите ще могат да се запознаят с ключови проекти и реализации на книги, приложна графика, рисунки, живопис, скулптура и разбира се куклени, театрални и филмови разработки.

Професор Иржи Трънка е художник, кукловод, сценарист, скулптор, илюстратор и режисьор на анимационни филми, един от основателите на чешкия анимационен филм.

Роден е през 1912 г. в Пилзен в семейство, където по домашному се изработвали играчки и кукли. Талантът на Трънка е подкрепян от неговата майка, която му помага при обличането на първите направени от него кукли. Съдбоносна за него е срещата с Йозеф Скупа през 1923 г., тогава преподавател в пилзенската реална гимназия. Освен учител, Скупа е и ръководел на куклен театър, от който Трънка бил очарован. По-късно през 30-те години, по време на обучението си в Училището за приложни изкуства Иржи Трънка проектира и изработва кулисите за театъра на Скупа. Помага и при създаването на героите Хурвинек, Спейбъл и Маничка.

Често описват Иржи Трънка като ренесансова личност, поради творческия си похват на изразяване в редица категории на изобразителното изкуство. Въпреки това най-голямата му слабост са куклите и тяхната анимация, макар да е известен най-вече като илюстратор на детски книги (над 60 книги), като напр. „Бръмбърчета” (Broučci) на Ян Карафиат, стиховете и приказките на Хрубин, „Приказките от хиляда и една нощ” и др. За илюстрациите си към приказките на Андерсен, година преди смъртта си получава престижната награда на името на известния писател.

След края на Втората световна война, Иржи Трънка заедно с Хермина Тирлова и Kарел Земан са в основата на създаването на студиото „Bratři v triku“. Един от първите филми на студиото, създаден от Иржи Трънка, печели голямата награда в Кан през 1946 година. Въпреки многото успехи на филмовата работилница „Bratři v triku”, Трънка мечтаел за свое собствено студио, което успява да основе година по-късно. Най-близък негов съратник по това време е Бржетислав Пояр, друга легенда на чешкия анимационен филм. Двамата създават редица успешни заглавия, а кукленият филм става нов вид изкуство, превърнало се в специалитет на чешкото следвоенно кино. Героите от филмите на Трънка са предимно неми. Той дава предимство на музиката, композирана за голяма част от творбите му от Вацлав Троян.

Илюстрациите, куклите, картините и скулптурите Иржи Трънка изработва с лявата си ръка. Да рисува обаче умеел с двете ръце едновременно. Прекарвал в студиото си повече от 16 часа на ден. За съжаление прекалената му активност и нездравословният начин на живот накрая оставят своя отпечатък. Иржи Трънка умира на 57 годишна възраст.