Начало Забавления Идеи за незабравими емоции от новия Приключенски център – Белоградчик

Идеи за незабравими емоции от новия Приключенски център – Белоградчик

от Mariana Gomileva
2975 преглеждания

Духът към пътешествия и жаждата за приключения са сигурна гаранция, че човек е млад, независимо от възрастта си. Колкото повече запазваме детското в себе си и се отдаваме на интересни моменти, изпълнени с адреналин, толкова повече красиви спомени натрупваме, които да ни зареждат с усмивки през годините.

С идеята да предложи не просто посещение, а незабравими изживявания в Белоградчик, се е захванал Евтим Стефанов от Агенцията за регионално развитие и Бизнес център – Видин. Местните го знаят като вечно слънчевото момче, което познава детайлно района около скалите и крайбрежието на Дунав в тази очарователна част на Северозапада. Туристите го помнят, като най-спокойния и убедителен гид, който без излишна суета влиза в ролята на разказвач на потайности, водач из приказни кътчета – пещери, горски пътеки и скални форми, пилот на балон, професионален колоездач, инструктор гребец и още няколко умения, които отдадените на приключения са срещнали при обиколката с него из местните красоти.

Фасадата на Приключенски център – Белоградчик преди откриването му

На 14 юни 2020 г., от 11 ч., в центъра срещу сградата на Община Белоградчик Евтим Стефанов ще сбъдне една своя мечта – да открие Приключенски център, в който да прилага всички тези свои умения, натрупани в работата с туристи през годините.

Евтим получава палец за успех от приятел, преди откриването на Приключенския център 

Ето какво сподели той за читателите на СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ, в навечерието на откриването на приказното място за красиви емоции:

– Защо реши да откриеш приключенски център точно на това място?

В работата ми в различни трансгранични проекти, съм имал възможността да общувам с приключенци на всякакви възрасти не само от България, но и от чужбина. Белоградчик е необикновено място. Тук често идват туристи от съседна Румъния и от съседна Сърбия и винаги остават запленени от естествения скален пейзаж и изобилието от интересни места за разглеждане наоколо. Като шахматист, знам, че най-добре е човек да огледа нещо от всички страни преди да направи ход. Такова е и желанието ми сега – да покажа на хората това красиво кътче от родината ни от всички гледни точки, за да усетят пълното му очарование. Така те биха дошли като посетители, но биха си заминали като приключенци.

Сафари 4х4 – Белоградчик / снимка: Ангел Боянов-Драката

 

Конна езда край Белоградчик / снимка: FB

– Какво означава това? Разкрий ни повече подробности!

Да започнем с познавателната обиколка на района. В Приключенския център посетителите ще могат да си наемат гид за пешеходно обикаляне по различни тайнствени сакрални места около близките местности, като разберат любопитни факти за магичните скали, взирайки се в причудливите им форми или полягайки в някоя обредна ямка на хиляди години, зареждайки се от енергията на Земята. Ако не им се ходи пеш, имат възможността да си наемат електрически велосипед и спокойно да разгледат района с колело. Това е първата гледна точка – на нивото на очите.

С ел. велосипеди по горските пътеки около скалите / снимка: Мариана Гомилева

След това идва моментът в който могат да имат малко по-висока гледна точка – практикувайки конна езда, забавлявайки се със сафари джип по стръмните места или издигайки се от място с емблематичния балон за панорамен поглед.

Издигане с балона над скалите от м. Панаирището / снимка: Мариана Гомилева

Ако решат, предлагаме и следващата гледна точка – красотата на района отгоре. Разбира се, това става чрез истински полет с балон, който осигурява най-спиращите дъха гледки и завършва с тайнствена церемония, изненада за туристите. Ще загатна само, че тя включва пенливо вино от местна изба.

– Всъщност, именно виненият туризъм набира популярност по цял свят, не само сред хората, които разбират от сомелиерство.

Така е. Затова и в Приключенския център ще предлагаме богата информация за възможностите човек да дегустира от местните вина, които могат да се опитат само тук. Тайната на сортовете вино, които се предлагат от избите в района е не само полъхът от Дунав и специфичният крайбрежен климат по поречието, но и самите скали тук, в Белоградчик. Нагрявани от слънцето през деня, те акумулират топлина, която продължават да излъчват и през нощта и така гроздето зрее при относително непроменлива температура, придобива добра захарност и виното се получава с великолепен, отличителен вкус.

Дегустация на гъмза в местна изба / снимка: Марина Гомилева

И като говорим за вкусове, всъщност това е една от онези различни гледни точки за които стана дума – туристите ще могат да разгледат района пеш, с колело, на кон, чрез сафари джип, през кош на балон от високо, но и ще могат да го вкусят, в буквалния смисъл.

– Все пак мястото е Приключенски център и се предполага, че ще има нещо, което освен да осигурява наслада, ще вдига и адреналина.

Разбира се. Такава например, е възможността за импровизирано състезание с драконови лодки в Рабишкото езеро за компании или група туристи или разходка с моторна лодка в сините води на Дунав. Изживяването е страхотно и обезопасено. За по-романтичните сме решили дори да предложим отвеждане до спокоен речен плаж, където да си отдъхнат, съзерцавайки красотата наоколо.

С драконова лодка в Рабишкото езеро / снимка: Евтим Стефанов

Към приключенските емоции можем да добавим и информацията къде може да се пробва мултимедийна стрелба с автентичен пистолет и пушка. Ще издам само личното си впечатление, че дамите се оказват по-прецизни стрелци, но това е добре да се убедят на място. Ние ще ги ориентираме къде и как.

Стрелба в „Корпус 1.0“ – Белоградчик / снимка: К 1.0

Приключенски център – Белоградчик се очертава да бъде място, на което туристите наистина ще могат да се заредят с предложения за приключения. А какво е едно приключение без то да бъде споделено. Взимайте компания и към Белоградчик! И не забравяйте, както казвали шахматистите – разглеждането от всички гледни точки носи най-добър резултат.

Подобни статии