Начало Култура За дванадесети път Младежкият дом в Монтана „събра“ фолклорни таланти

За дванадесети път Младежкият дом в Монтана „събра“ фолклорни таланти

от Mariana Gomileva
1069 преглеждания

Участници в предходно издание на конкурса „Напеви от Северозапада“ / снимка: архив ОМД-Монтана

За дванадесета поредна година Младежкият дом – Монтана се превърна в люлка на българския фолклор, но този път виртуално. Участници от София, Пловдив, Плевен, Габрово, Шумен, Видин, Хасково, Берковица, Монтана и още 6 населени места се включиха в тазгодишното издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“. Този път, поради епидемичната ситуация, творческият форум беше под формата на видео конкурс.

Изпълненията на певците, инструменталистите и  танцьорите бяха оценявани от професионално жури – изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи. Председател на журито в раздел „Народно пеене” беше проф. д-р Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Заедно с нея професионалното си мнение дадоха Радка Стефанова – народна певица, вокален педагог и помощник-диригент на Академичен народен хор при АМТИИ-Пловдив. В оценяването се включи и народната певица Соня Чакърова.

Журирането на изпълненията на участниците в раздел „Инструменталисти” беше поверено на доц. д-р Владимир Владимиров – ръководител катедра „Музикален фолклор“ в  АМТИИ – Пловдив, Лъчезар Стаматов – артист-оркестрант в Ансамбъл „Пирин“ – Благоевград и Асен Асенов – директор на Общински младежки дом – Монтана.

Ето видеото на Мария Валентинова Иванова на 14 години, която представя НЧ „Просвета“ – 1921 г. Изпълнение: Шопско хоро. Ръководител: Лили Ангелова.

Журито в раздел „Хореография” оглави доц. Петър Григоров. Професионално мнение дадоха и хореографите Тодор Тодоров и Стоян Стоянов.

Участници в предходно издание на „Напеви от Северозапада“ / снимка: архив ОМД-Монтана

Всички участници задължително изпълняваха и песни и мелодии от Северозападна България, тъй като целта на конкурса е да стимулира интереса към фолклорното богатство на този край. Идеята е то да се популяризира, съхранява и предава на поколенията. „За нас е радостно, че участваха отново възпитаници на музикалните училища в Плевен, София и Пловдив, защото така бъдещите професионалисти ще познават по-добре фолклорното богатство на нашия регион и с надежда да го популяризират, когато станат известни изпълнители.“, споделиха организаторите. Впечатляващо е и участието на представители от ОУ „Георги Бенковски” – село Черни Вит в трите раздела „Народно пеене”, „Хореография” и „Инструменталисти”.

 

Песен от Белоградчик – ТУРЧИН ВЪРВИ ИЗ ГОРИЦУ ЗЕЛЕНУ

Турчин върви из горицу зелену. Тутун пие из лулицу цървену. /2

Сам си върви, сам на коня говори: /2

– Айде конче, айде Дорчо д`идемо. /2

Куде бемо онай вечер на конак. /2

Тамо има дор три моми убави. /2

Първата е убавица и не е. /2

Втората е продай конче, узни гю, третата е сам залож са, узни гю.

Традиционно в рамките на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се проведе и видео конкурсът за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. Със свои видеозаписи се включиха нашенчета от Германия, Франция, Испания, Кипър и САЩ.

Българчета в Германия, участват в „Напеви от Североазапада“ 2020


Подробна информация за отличените в различните раздели от дванадесетото издание на Националния фолклорен конкурс ‚Напеви от Северозапада“  може да намерите тук: https://omd-montana.weebly.com/104410861082109110841077108510901080.html

За всички лауреати са осигурени диплом и предметни награди.

 

Източник: ОМД-Монтана

Подобни статии