Начало Флора и фауна Защитени птици са отровени в Искърското дефиле

Защитени птици са отровени в Искърското дефиле

от Mariana Gomileva
2319 преглеждания

Три мъртви белоглави лешояда и един скален орел са открити в района на селата Гара Бов, село Бов и с. Церово, съобщиха от дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“. Лешоядите са част от колонията на парка, която се възстановява с много труд и усилия от 15 години. Предполага се, че са се отровили от нарочно разпръснато вещество. 

Два от лешоядите са били с поставени предаватели, които са престанали да излъчват сигнал на 16 септември. И двата вида птици са защитени от Закона за биологичното разнообразие и е образувано накзателно производство, за да се открие виновникът за отравянето.

В момента комисия установява точната причина за смъртта и броя на загиналите птици, който може и да се окаже по-голям.

В тази връзка Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ умолява всички туристи и посетители на парка, както и на района на Искърското дефиле да подадат своевременно сигнал, ако забележат мъртва и бедстваща граблива птица. Сигналът може да се подава до Природозащитен център „Натура“ – 092 66 03 18 или на телефон 0885 279 544 – ст. експерт Даниела Борисова.  

В началото на 2017 г. разпръсната отрова в Кресненското дефили уби почти всички лешояди в района. Според дирекцията на парка има реална опасност отровата да унищожи 50-те птици, подобно на случая в Кресненското дефиле. 

Белоглавият лешояд е защитен, изключително застрашен вид, който преди години е бил поголовно избит или унищожен на територията на България, най-вече от безразборно хвърляне на отрова и от предразсъдък, че е граблива птица. Лешоядите са „чистачите“ на природата, те не нападат животни, а се хранят с вече мъртвите, с което изключително помагат прочистването и спират разпространението на болести и зарази. 

„В продължение на 15 години за възстановяването на популацията на белоглавите лешояди в ПП „Врачански Балкан“ се полагат огромни усилия от Дирекцията на парка и природозащитни организации. Няколко проекта финансираха дейностите за изграждане на инфраструктура и  внасяне на птици от Испания и Франция“, разказват от парк „Врачански Балкан“.

Моля, ако забележите подозрителни вещества в района на Искърското дефиле или около него, или имате каквато и да е информация за отровата и потенциалните виновници, незабавно сигнализирайте! 

Подобни статии