Начало Забавления Зарибяват язовир „Дъбника“ с разнообразни риби

Зарибяват язовир „Дъбника“ с разнообразни риби

от Mariana Gomileva
5731 преглеждания

Язовир „Дъбника“ край Враца / снимка: Силвия Йорданова

През топлите дни все повече хора се изкушават да отидат на излет и да хванат въдица в ръка, докато си почиват сред природата.

До 31 май 2020 г. обаче е в сила забраната за улов на пролетно-лятно размножаващи се видове риби. По закон, под забрана е щуката, расперът по река Дунав и бялата риба. От 15 април има забрана и за абсолютно всички останали пролетно-лятно размножаващи се видове, като оклей, сребриста каракуда, шаран, толстолоб и сом. Това уточни Валери Спасов, старши специалист в отдел „Рибарство и контрол“ в Изпълнителна Агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) – Монтана.

Важни факти за рибата:

33 % от рибните запаси в света са подложени на свръхулов, а 60 % са експлоатирани до краен предел. Поминъкът на 800 милиона мъже и жени зависи от рибата. Повечето от тези хора живеят в развиващите се страни. Средната стойност на консумацията на риба за Европа е 22.7 кг. Българинът изяжда средно по 6 кг риба на година. По данни на WWF, на 1 юни българските запаси от риба свършват и до края на годината България разчита само на внос на риба и морска храна. Трудно би било да си представим своя хранителен режим без риба, а световното търсене продължава да нараства. За да задоволим глада си за морска храна, сега вадим моретата, и океаните повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. Безкрайната океанска шир, уви, се оказва крайна, поне що се отнася до рибните запаси. Стигнали сме до момент, в който морските екосистеми и много местни общности, особено в развиващите се страни, са изложени на риск. Свръхуловът е втората по големина заплаха за океаните след климатичните промени. Скоро може да не остане никаква риба за улов, развъждане или прехрана, предупреждават от природозащитната организация. Незаконният и нерегулиран риболов скоро може да достигне 26 милиона тона – повече от 30% от световния годишен улов

Освен за рибата в моретата и океаните е добре да се замислим и за опазването на рибата в реките и язовирите. Докато трае забраната за риболов в България, тече кампания за мирна риба в яз. Дъбника край Враца.

Язовир „Дъбника“

„Обичам това място! Глътка свежест, глътка чистота, глътка чист въздух, огромна глътка спокойствие и не на последно място практика на любимо хоби!“, споделя Силвия Йорданова от Враца, която е фотограф на организаторите на инициативата по зарибяването – Сдружение „Заедно за яз. Дъбника“. В рамките на кампанията по опазването на рибните запаси в язовира, всеки, който иска да дари определена сума, трябва да посочи за каква риба предпочита да бъдат използвани средствата му. През март 2020 г., при засилени обезопасителни мерки и с минимален брой хора, беше извършено зарибяване на яз. „Дъбника“ със сом. Бяха пуснати 500 бр. риби с размери от 45 до 60 см.

Зарибяване със сом в аз. „Дъбника“ / снимка: Силвия Йорданова

Зарибяване със сом в аз. „Дъбника“ / снимка: Силвия Йорданова

Предвижда се зарибяване на 15 май 2020 г., с около 1 тон шаран и амур, в приблизително съотношение 40:60 шаран / амур. Владислав Йорданов от сдружението поясни, че на следващия етап от кампанията ще се зарибява с хищна бяла риба, която в момента се люпи, за да бъде готова за зарибителен материал в края на месец май. Ето какво още сподели той:

„През април зарибихме язовир Дъбника с 1000 бр. от растящата едва с около 100 гр. на година вкусна риба лин. Направихме го с помощта на дарители и подкрепа от кмета на Враца Калин Каменов, който е запален рибар.

Зарибяване с лин на яз. „Дъбника“, 04.2020 г. / снимка: Калин Каменов

Благодарим на всички, които се включиха със средства в касичките на рибарските магазини във Враца и Криводол, с годишните карти от 10 лв. за членство в сдружението, с декларациите за дарителство и разбира се на  доброволците, които помогнаха разселването на рибките да стане възможно най-бързо.

Зарибяване с лин на яз. „Дъбника“, 04.2020 г. / снимка: Калин Каменов

За пускането на малките рибки в язовира дойдоха хора с лодки, които оказаха пълно съдействие. Сред тях имаше и момиченца помощнички. Ако искаме те един ден да водят своите деца, както ние сега водим тях, трябва да им покажем, че е хубаво да се правят добри инициативи и, че е важно да опазваме това, което имаме.

Деца край язовир „Дъбника“ / снимка: Силвия Йорданова

Всичко, което правим, е с цел да остане нещо и след нас. Затова се опитваме да зарибим с най-масовите риби, за да няма недоволни. Шаранчетата, които ще пуснем през май например, ще са перфектен едър улов за Никулден. Затова е важно да спазваме забраната и да дадем време на рибата спокойно да се развъди. Миналата година с помощта на доброволци успяхме да опазим язовир „Дъбник“ по време на забраната. Нека тази година да успеем да се грижим за него през цялата година. За целта,  се нуждаем и от помощ, така че, ако някой има желание и физическа или финансова възможност, може да се свърже с нас и заедно да решим как най-добре може да опазим този прекрасен водоем. Спазвайте законите и правете забележка на недобросъвестните. Заедно ще успеем!“

Зарибяването на яз. „Дъбника“ с лин, на 12 април 2020 г. / видео: Сдружение „Да опазим яз. Дъбника“

https://www.facebook.com/vladislav.yordanov.792/videos/pcb.561917941370486/3067415369975455/?type=3&theater

 

https://www.facebook.com/vladislav.yordanov.792/videos/3067415543308771/

Служителите на ИАРА са инструктирани да следят за спазването на мерките по време на извънредното положение в страната и за законовите разпоредби, свързани с водоемите, и координират наблюденията си с районните полицейски управления. За риболов по време на забрана глобата е от 1500 до 3000 лв.

На 28.04.2020 г., при извършена съвместна проверка на инспектори  от “РК“ град Видин и служители на РУ към МВР – Белоградчик по бреговете на язовир Рабиша, бяха заловени две лица с автомобил, превозващи мрежени риболовни уреди (метален обръч с прикрепена мрежа) и риба в землището на язовира. На лицата са съставени 2 бр. АУАН по чл.33, ал.1 и  чл.39а, ал.2 от ЗРА .

По време на забраната любителите риболовци могат да мятат въдици в два водоема – язовир „Огоста“ край Монтана и на река Дунав, в района на парка в Лом. Пояснението за язовир „Огоста“ е, че е позволено от водовземната кула до началото на полуостров „Расника“. Зоната е около километър. В нея може да се извършва любителски риболов само от брега, без лодки във водата, до 2 юни 2020 г. включително. В позволената зона в дунавския парк, край град Лом – риболовът също може да се извършва само от брега.

Факсимилета от Наредбата за забрана на риболов, с частта за резрешените места в Северозападна България:

Опазвайки природата и животните, сред които и рибата, ние демонстрираме отговорност не само към нея, но и към себе си.

Язовир „Дъбника“ / снимка: Силвия Йорданова

 

Източници: WWF, Сдружение „Заедно за яз. Дъбника“

Подобни статии