Начало Култура Започва оперния фестивал „Крепост на вековете“

Започва оперния фестивал „Крепост на вековете“

от Mariana Gomileva
1411 преглеждания

Детските спектакли са с начало 10 часа на откритата сцена в „Баба Вида“ | снимки: общ. Видин

Фестивалът „Крепост на вековете“ на Софийската опера и балет започва от днес във Видин. Първото представление е довечера на шлепа на р. Дунав – оперите в едно действие „Мантията“ и „Джани Скики“ от Джакомо Пучини. На откритата сцена в крепостта „Баба Вида“ вече започна детската „Шегобишко на Острова на чудесата“. Началото на вечерните представления е от 21 часа. Те ще се играят на 4, 5 и 6 август, а в същите дни от 10 сутринта са детските спектакли.

От община Видин съобщиха, че билети ще се продават и на място преди постановките. Все още могат да се купят предварително на касите на Театър „Вида“, офисите на EasyPay, в Софийската опера и балет, Мол „Видин“, както и на касата на „Баба Вида“. Представленията върху специално направената сцена на р. Дунав ще бъдат уникални за България – за пръв път декорът на оперните постановки ще е естествен. Действието на „Мантията“ се развива върху шлеп, като в оригинала това е на р. Сена в Париж.

Следващата седмица ще бъдат балетните представления „Лебедово езеро“ на П.И. Чайковски и „Зорба Гъркът“ по музика на Микис Теодоракис. Сцената за тях ще бъде пред Стамбол капия на централния площад. Монтирането й ще започне от началото на другата седмица. „Лебедово езеро“ ще се играе на 11 и 12 август, също от 21 часа, а „Зорба Гъркът“ е на 13 август, с което първото издание на фестивала ще бъде закрито.

Преди дни завърши второто издание на „Опера на върховете“ – балет и опера под Белоградчишките скали и в пещера „Магура“. След големия интерес и успех в първата година, Софийската опера и балет реши да увеличи броя на представленията и да гостува и във Видин, за да могат повече зрители да се насладят на сценичното изкуство.

Ария от „Мантията“ в изпълнение на Еторе Бастианини:

Подобни статии