Начало Култура Занаятчийска изложба в Археологически комплекс „Калето“ – Мездра

Занаятчийска изложба в Археологически комплекс „Калето“ – Мездра

от Mariana Gomileva
1152 преглеждания

Кошница от рециклирана хартия – експонат от ученическата изложба в комплекс „Калето“ – Мездра / снимка: Павел Петров

Ученици от Професионална гимназия „Алеко Константинов“ – Мездра подредиха в Археологически комплекс „Калето“ изложба на накити, кошници, панери, шапки, подложки за топли съдове и рамки на картини с флорални мотиви. Те са изработени от рециклирана хартия и глина.

Изложба в „Калето“ – Мездра

Под ръководството на Светла Караджилска и Лора Кръстарска, в „Арт ателие“ – то за изработване на накити учениците сътвориха и цветни колиета, като обичаен елемент от облеклото. Те са ръчно изработени от глина, след което, отново на ръка, са изписани и украсени. Използвани са характерни пъстри мотиви – цветя, шарени розети и др.

Изложба в „Калето“ – Мездра

Заниманията по кошничарство включват изработване на кошници, панери, шапки, подложки за топли съдове, рамки за картини. Основният материал, които се ползва, е рециклирана хартия. Боядисването и декорирането вече са въпрос на фантазия, която е важно да бъде развивана у подрастващите.

Изложба в „Калето“ – Мездра

Основен приоритет на проекта „Заедно в делници и празници“ е реализирането на форми на взаимодействие между учениците за утвърждаване на междукултурни ценности, за изграждане и възпитаване у тях на социокултурен модел на поведение, основан на модели за взаимен хуманизъм и толерантност. Проектът е с продължителност 8 месеца, а общият брой участниците в него – 80. Финансирането е от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Дейностите, които се изпълняват по проекта, са с елементи на гражданско образование, формирайки чувство на идентичност, но и на национално самосъзнание и принадлежност към училищната общност. За целта са сформирани група за издирване, записване и приготвяне на ястия, група за запознаване със занаята кошничарство, група по приложно изкуство за изработване на накити, група за фолклорни танци и група за възпроизвеждане и съхраняване на традициите.

Изложба в „Калето“ – Мездра

Източник: Силвия Нецова, ПГ „Алеко Константинов“ – гр. Мездра, „Общински в-к Мездра XXI век“ снимки: Павел Петров

 

Подобни статии