Начало Забележителности Залесяват около язовир Дъбника

Залесяват около язовир Дъбника

от Mariana Gomileva
1337 преглеждания

Язовир „Дъбника“ / снимка: Мариана Гомилева

След като Сдружение „Заедно за яз. Дъбника“ редовно се грижи за биоразнообразието във водите на тази водна перла в северозападна България, чрез редовно зарибяване, предстои акция и по облагородяването на района около язовира. През ноември 2020 г. ще бъде направено залесяване с млади дръвчета, повечето от които чинари на зоните около яз. Дъбника.

„Кметът на Враца Калин Каменов за пореден път показа съпричастност към каузата ни и дари 200 броя дръвчета. Благодарим на „Напоителни системи“ – ЕАД за проявеното разбиране и коректното поведение при определяне мястото за садене. Благодарим на БКС, които се ангажираха да доставят фиданките на язовира. Съвсем скоро ще обявим и името на фирмата, която също напълно безплатно ще трасира мястото за садене, както и фирмите, изявили желание да помогнат за изкопаването на дупките“, поясни един от най-утвърдените радетели за съхраняването богатството на язовира, Владислав Йорданов.

Ето моменти от първото зарибяване на яз. Дъбника на 19 октомври 2019 г.:

Ето обръщението на Владислав Йорданов към всички, които обичат да прекарват време на яз. Дъбника и се грижат за неговото съхранение:

Обедини ни желанието и ясната цел яз. Дъбника да бъде на врачани. С много от вас дори не се познавахме, а сега сме рамо до рамо и в добро, и в лошо.

Благодарим на всички, които изкараха безсънни нощи по време на забраната за да опазят рибата.

Благодарим на всички, които дариха средства, за да можем да зарибим и върнем живота в язовира.

Благодарим на всички, които участваха в почистванията.

Благодарим на всички, които пускат трофейните риби.

Благодарим на всички, за грижата и отдадеността.

Благодарим Ви за добротата, която притежавате.

Благодарим на всички Вас за помощта и подкрепата, която получаваме.

Пожелаваме ви здраве и много слука.

Това, което правим, е за да остане нещо и след нас.“

През март 2020 г., при засилени обезопасителни мерки и с минимален брой хора, беше извършено зарибяване на яз. „Дъбника“ със сом. Бяха пуснати 500 бр. риби с размери от 45 до 60 см. През април в язовира бяха пуснати 1000 бр. от растящата едва с около 100 гр. на година риба лин. През май 2020 г., се зариби с около 1 тон шаран и амур, в приблизително съотношение 40:60 шаран / амур. През лятото в „Дъбника“ заплуваха и стотици хищни бели риби.

След активното зарибяване, сега предстои залесяването и вече е в ход организацията по самото засаждане на дърветата. Пoвeчeтo пътeшecтвeници вярвaт, чe чинaритe ca зaрeдeни c пoзитивнa eнeргия и зaeднo c хoрaтa ca cпocoбни дa прaвят чудeca. И мoжe би ca прaви!

 

Източник: Сдружение „Заедно за яз. Дъбника“

 

 

Подобни статии