Начало Забележителности Забележителности: Екопътека „Деяница“ и Чипровския водопад

Забележителности: Екопътека „Деяница“ и Чипровския водопад

от Mariana Gomileva
5747 преглеждания

Чипровският водопад през лятото | снимка: visit.chiprovtsi.bg

Когато навлезете навътре в Северозападна България, усещате, че въздухът става някак особен. Към планините той захладнява и се вдишва чист, ухаещ, сякаш ви изпълва и иска да изгони всичко лошо, докато се настани до всяка клетка на тялото. Чистота на въздуха, невероятно красивата природа и пробягващи диви животни са нещата, които привличат нови и нови туристи в Чипровския Балкан. Един от най-добрите начини да разгледате чудесата му са екопътека „Деяница“ и Чипровския водопад, който е част от нея.

Началото на пътеката е на няколко километра от града в посока към отдавна разрушеният Гушовски манастир. От него е останал каменен кръст и основи на някогашни църкви, които може да разгледате. Всяка година на 6 септември тук се отбелязва годишнина от Чипровското въстание на 6 септември. До местността се стига по черен път – в края му има чешма, от която може да пиете планинска вода, има и масички със столчета за пикник. Там започва и екопътека „Деяница“ с ясна и подробна маркировка. Тя ще ви отведе нагоре към планината, през малко дървено мостче в началото, откъдето се излиза на зелена поляна. Спрете се, за да я разгледате – ще видите много горски цветя, птички и интересни насекоми. След поляната отново има мостче, откъдето продължавате през гората.

Тук вече пътят става по-труден на места, има стръмни изкачвания и трябва да внимавате, за да не се подхлъзнете. Към края на пътеката е Чипровският водопад. Висок е 18 метра, водата му пада сред покрити с мъх скали и подхранва богатата флора на гората и дават живот на много риби надолу по течението. Ако сте по-опитни, може да се качите над водопада и да погледнете надолу – ще видите гледката на падащата вода, гората и пробягващите й обитатели. Внимавайте – стръмно е и хлъзгаво!

Гледка от Чипровския Балкан | снимка: visit.chiprovtsi.bg

Гледка от Чипровския Балкан | снимка: visit.chiprovtsi.bg

Като всеки планински водопад, най-добре е да се види през пролетта – тогава след топенето на снеговете по планинските върхове е пълноводно. Цялата пътека е дълга 8.5 км, ако сте бързи и опитни се минава за около 3 часа в двете посоки, но по-добре си предвидете поне четири-пет часа. Според някои планинари са достатъчни 3 часа, от общината дават 5-6 часа – зависи колко бързо се движите и колко време спирате по пътя.

Ако отидете в ранна пролет и все още няма силно разлистени дървета, ще имате чиста гледка на вода, скали, зеленикав мъх и събуждащото се горско царство. Мястото е защитена местност, което означава да внимавате и да пазите внимателно природата! Не късайте цветя, не смущавайте пробягващите животинки и не убивайте насекомите! Те са важна част от биологичното равновесие на Балкана.

В района на Чипровския Балкан има повече от 200 вида птици, разказва пътеводителят „У-планин“, подготвен от общината. Общо 8 вида кълвачи, 7 вида са синигерите, по 6 вида са овесарките и чучулиговите и още много други. От синигерите най-разпространени в района са дългоопашатия и и големия синигер и често може да видите как прелитат малки групички. Големият пъстър кълвач и зеленият кълвач им правят компания с ясните си удари по дънерите на дърветата, където си хапват насекоми, семена и пият сок.

За още идеи къде да отидете в Чипровци, вижте в туристическия портал на общината: http://visit.chiprovtsi.bg/index.php и проекта „У-планин“ – http://uplanin.chiprovtsi.bg/

Сръбска рамонда, ендемитно растение от Западна Стара планина | снимка: visit.chiprovtsi.bg

Сръбска рамонда, ендемитно растение от Западна Стара планина | снимка: visit.chiprovtsi.bg

Подобни статии