Начало Бизнес Женският свят в изобразителното изкуство

Женският свят в изобразителното изкуство

от Mariana Gomileva
1315 преглеждания

Картини на Таня Василева – част от традиционната осмомартенска изложба, 2021 г. / снимка: Нели Василева

За шеста поредна година по повод Международния ден на жената – 8 март дружеството на художниците „Тенец” – Монтана представя изложба от жени художнички. В галерия „Кутловица” са подредени творбите на 14 талантливи майсторки на изобразителното изкуство.

Сред картините се открояват две абстрактни произведения – „Момент 1” и „Момент 2” на Виолета Апостолова. Те впечатляват с експериментирането в смесена техника – колаж, акрил и рисунка с туш. Създадени са в рамките на международния проект „Постмодерни приказки” и са показвани на изложба в Ниш – Сърбия.

Картини на Виолета Апостолова / снимка: Нели Василева

 

Картини на Сияна Миланова / снимка: Нели Василева

Ценителите няма да останат безразлични и към акварелите на Елена Жаблянова и на Виктория Михайлова. С колорита си приковават вниманието картините и декоративните пана също на Лорета Велкова. Те съчетават по оригинален начин нейното невероятно цветоусещане с фигури от чипровските килими. По яркост на багрите ги конкурира акрилната живопис на Таня Василева. Тя е един от визуалните акценти в изложбата.

Този път Сияна Миланова, утвърдена като име в сферата на керамиката и въобще на приложното изкуство, изненадва с три акварелни пейзажа. Разпознаваема с авторския си стил е керамиката Светлана Иванова. Интересни са и малките пластики от папие маше на Марияна Тодорова, които са свежа провокация към чувството за хумор.

В изложбата са намерили място живописни творби още  на Снежана Иванова, Раиса Симеонова, Цветана Горанова, които присъстват в последните две издания на осмомартенската изложба на дружеството на художниците „Тенец”. Радва присъствието на 17-годишната Сияна Джелепска – възпитаничка на студио по изобразително изкуство „Рениарт”.

Изложбата базар ще остане в галерията на бул. „Трети март” 64 до 15 март 2021 г.

Осмомартенска изложба в галерия „Кутловица“ – Монтана, 2021 г. / снимка: Нели Василева

Източник: Нели Василева, гр. Монтана

Подобни статии