Начало Забавления Дионисиеви празници – огън, вино и фолклор в мездренското Кале

Дионисиеви празници – огън, вино и фолклор в мездренското Кале

от Mariana Gomileva
1232 преглеждания

Артистичната реконструкция „Огнесъздаденият Дионис“ по време на Дионисиевите празници / снимка: общ. Мездра

За осма поредна година в навечерието на Трифон Зарезан в Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра ще се проведат традиционните Дионисиеви празници. Организатори на събитието са Община Мездра и Археологически комплекс „Калето“, а основната цел e популяризиране на античната и средновековна крепост „Калето” като туристическа дестинация.

Дионисиеви празници / снимка: общ. Мездра

Дионисиеви празници 2022 ще бъдат открити с артистичната реконструкция „Огнесъздаденият Дионис“ с елементи от античен ритуал за отдаване на почит към старогръцкия бог на умиращата и възраждащата се природа, на виното, лозарството и веселието, пресъздаден от Театрална група „ТЕМП“ при Военен клуб – Враца с художествен ръководител и режисьор Георги Врабчев.

Ансамбъл „Мездра“ / снимка: общ. Мездра

За финал на празничната програма танцьорите от Ансамбъл „Мездра“ към Народно читалище „Просвета 1925“ с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов ще изпълнят тематична танцова композиция, посветена на Трифон Зарезан.

По традиция по време на събитието посетителите на комплекса ще имат възможност да се стоплят с греяно вино, осигурено от Винарна „Типченица“.

Дионисиеви празници / снимка: общ. Мездра

Заповядайте на 11 февруари (петък) от 17:30 часа в Археологически комплекс „Калето“ – гр. Мездра, за да се забавляваме и веселим заедно!

Организаторите напомнят на зрителите да спазват стриктно противоепидемичните мерки!

 

Източник: Община Мездра

Подобни статии