Начало История Делото на Неофит Видински ще бъде представено в нов сборник

Делото на Неофит Видински ще бъде представено в нов сборник

от Mariana Gomileva
1086 преглеждания
Делото на Неофит Видински

Сборник, посветен на голямата личност на Митрополит Неофит Видински, ще бъде представен на 17 април във Видин, съобщиха от Държавния архив (ДА) в областния град. Сборникът е съставен от Виктория Караабова-Стоянова, която е родственица на големия ни духовен водач. Тя ще разкаже за книгата заедно с Негово високопреосвещенство митрополит Даниил, Райна Антонова от Регионалния исторически музей – Стара Загора, и Светлана Кръстева от ДА – Видин.

Ето какво разказват в аванс от Държавния архив:

„В днешните бездуховни и лукави времена битката за съхраняване на националната свяст и родовата памет е от съдбовна важност. Всички българи имаме нужда от вдъхновяващи личности с висок морален и интелектуален ръст.
Митрополит НЕОФИТ Видински е многомерна личност, дарена не само с над 100-годишен житейски път, но и с огромна енергия за Вяра и Дело. Това прави невъзможно всяко усилие в една книга да бъде обхванат колосалният му духовен и земен отпечатък. А и целта на този сборник е различна. Той представя стъпките на паметта, извървени от потомците и следовниците на Митрополит НЕОФИТ Видински през 2018 година, когато чествахме 150-годишнината от рождението му. Целта на сборника е и да маркира посоката, по която да се движим към 26 февруари 2021 година, когато трябва достойно да отбележим 50-годишнината от смъртта на архиерея.“

Животът на Митрополи Неофит е неизчерпаем извор на вяра и добротворство, на будителство и благородство, на морален и материален градеж в полза на хората, добавят авторите на сборника. Книгата е издадена и представена с подкрепата на Читалище „Цвят-1870“, ДА – Видин и Фондация „Постижения“. Премиерата ще започне в 17.30 ч. в читалището, което се намира в центъра на Видин.

Неофит Видински е една от най-блестящите личности в духовния живот на Северозападна България и Българската православна църква. Роден е през 1868 г. в Старозагорско, тогава Османска империя, като Никола Караабов. След като получава образование в Семинарията в Цариград, Самоковското богословско училище и Семинарията в Санкт Петербург, работи в Сливенската епархия, а след това и като протосингел във Видинската Митрополия. До 1912 г. е ректор на Софийската духовна семинария, работи в Цариград и във Велешката епархия, а от 1914 г. е митрополит на Видинската епархия. Основава доброволчески и благотворителни огранизации, сиропиталище във Видин, и е сред основните инициатори и дейци за спасяването на българските евреи. Дарява лични средства, подпомага облагородяването на Видин, но след 1944 г. огромните фондове за образование и грижа са национализирани. Остава Видински митрополит до смъртта си през 1971 г. Вили Лилков, представител на стар видински род, описва живота и погребението на Неофит в книгата си „Бивши хора“. Опасенията на официалната власт от превръщането на погребението в поклонение се оправдават и въпреки опитите гражданите да се пренасочат, хиляди видинчани изпращат духовния си водач.

Подобни статии