Начало Забавления Групово изкачване на връх Миджур – лятна традиция за Северозапада

Групово изкачване на връх Миджур – лятна традиция за Северозапада

от Mariana Gomileva
2776 преглеждания

Връх Миджур / снимка: Мариана Генова

Връх Миджур, със своята височина 2169 метра, е първенец на Чипровската планина, дял от Западна Стара планина, на границата между България и Сърбия. Изкачването му е предизвикателство за туристи на всякаква възраст, а покоряването му носи неописуемо удовлетворение, което се помни дълго.

За 32-ри път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур. По традиция то се провежда в последните събота и неделя на месец юли.  През 2021 г. това ще се случи на 31 юли. В групата се записват и любители на пешеходния туризъм от Монтана, Враца, Лом и София. Много често през изминалите години на върха се организираха срещи с туристи от Сърбия, тъй като върхът е и гранична бразда между двете държави. Те са винаги много емоционални, защото старите туристи и от двете страни се познават и с нетърпение чакат тези срещи.

Група туристи на връх Миджур / снимка: Десислава Ангелова

Към върха води най-дългата и най-трудна екопътека. Изходният пункт е на 800 метра в местността „Джурджин кръш“ в горниломския балкан. Минава се през Козя гърбина, излиза се на пирамида 336 на границата с Република Сърбия и се върви по граничната бразда до върха. Дължината на маршрута e 7,5 км, изкачването e около 5 часа, а слизането – около 4 часа. Общо около 10 часа преход. Денивелацията е 1368 м. От Белоградчик групата тръгва на 31 юли в 6 часа от площад „Възраждане”. Сборният пункт след това е хижа „Миджур“, а тръгването от там директно към върха е в 7 часа. Организаторите от туристическо дружество „Бонония“ са осигурили безплатен превоз от Видин до хижа „Миджур“ и обратно. Автобусът ще тръгне в 5 часа сутринта от автогара „Алексиев“, а връщането след 18 часа от хижа „Миджур“. За Белоградчик водач на групата е Иван Трифонов, при който можете да се запишете за участие в груповото изкачване на върха на тел: 0878 779 462. Той е един от най-опитните познавачи на прехода и освен с практическа информация, зарежда смелчаците тръгнали към върха с патриотично настроение и полезни съвети за успешно планинарстване.

Иван Трифонов обяснява на туристите важна информация / снимка: Мариана Гомилева

Поради факта, че през годините имаше няколко случаи на заблудили се туристи, които се озоваваха в сръбска територия, тъй като граничната линия по маршрута е много „тънка”, сега с групата ще бъдат и служители на Дирекция „Гранична полиция” на МВР. Всеки, изкачил върха, получава грамота на специална церемония, която ще започне около 17 часа вечерта. След това балканът се оглася до късно през нощта от веселието на щастливите, макар и изморени туристи.

 

Въпреки че е един от най-трудните, този маршрут ежегодно се покорява от 10-11-годишни деца до над 70-годишни планинари. А най-запалените любители на планината още в петък разпъват палатки и нощуват на изходния пункт. За изкачването на връх „Миджур“, освен любов към планината, е разрешение от Дирекция „Гранична полиция“ на МВР и добра екипировка. Туристите да не забравят да носят и личната си карта, тъй като се върви край граничната линия.

Паметник на върха, в чест на сръбски ботаник работил в района / снимка: Снежана Трифунович

На 23 февруари 2009 г., районът около върха е обявен за защитена местност. Целта е запазването на характерния ландшафт и местообитанията на растителните видове жълт крем, нарцисовидна съсънка, алпийски повет, златовръх, петниста сверция, карпатска тоция и други.

Всеки, който желае да се потопи в този дивен свят, е добре дошъл в групата на 31 юли 2021 г. 

Подобни статии