Начало Новини Български и руски учени работят за създаването на геопарк край Белоградчик

Български и руски учени работят за създаването на геопарк край Белоградчик

от svilen
2827 преглеждания

IMG_3919За девета поредна година гости на община Белоградчик са студенти от факултета по география на Московския държавен университет „Ломоносов”. Както е известно в града под скалите те преминават 14-дневна учебна практика и съвместно с общината работят по проект за присъждане статут на геопарк по линия на ЮНЕСКО, който включва не само територията на Белоградчишките скали.

За всичките тези години беше извършена огромна проучвателна, събирателска и изследователска дейност, подкрепена с конкретни практически резултати. Тези и други въпроси, свързани с бъдещата съвместна дейност бяха обсъдени с кмета  Борис Николов на среща в неговия кабинет.

IMG_3948През есента на 2010 г. двама независими експерти от ЮНЕСКО посетиха община Белоградчик за да се запознаят с цялостната информация по въпроса за геопарка. След своето тридневно посещение и оглед на всички природни феномени, те споделиха своето мнение, че новият геопарк би изглеждал много по-атрактивен, ако към територията на Белоградчишките скали бъде включена и пещера „Магура” с прилежащата територия, която свързва двата природни феномена. Ето защо според думите на доц. Наталия Николаевна и Николай Михайлович – научни ръководители на студентите към настоящия момент най-важно е да бъде налице картографско осигуряване на цялата територия, която ще бъде 20 пъти по-голяма от първоначално предвидената. След неколкократни срещи на руските учени с проф. Димитър Синьовски – завеждащ катедра „Геология и геоинформатика” в Минно-геоложкия университет, който също подробно е изучавал природните феномени в този край се родиха и нови идеи. Освен група „Збегове” и „Боров камък“ край Боровица в новата ландшафтна карта, изработвана от студентите, ще бъдат включени и някой геоморфоложки и геоложки образувания на територията на съседните общини.

проф. Димитър Синьовски заедно със студентите

проф. Димитър Синьовски заедно със студентите

Освен с работа по този кардинален въпрос при тазгодишната си практика студентите от Москва проведоха и анкета сред туристите и гостите на града по проблеми свързани с рекламата и диверсификацията в туристическия бранш.

Нужна е и допълнителна информация свързана с мениджмънта, структурата и бъдещото управление на геопарка и туристическата инфраструктура. Необходимо е да си извърши картиране и точно обозначаване  на съществуващите геопътеки. В тази насока ще помогнат студентите от Минно-геоложкия университет, които това лято под ръководството на научния си ръководител проф. Синьовски, също ще проведат учебна практика в Белоградчик.

Другият много важен въпрос е да се събере необходимата информация и се подготви цялостната документация, относно новата номинация, да бъде преведена на английски език и да се внесе в Европейската мрежа от геопаркове в периода 1 октомври – 1 декември тази година.

КрачимирПо време на своята практика, руските гости посетиха Белоградчишката крепост, пещерата „Магура” и някои китни места като село Крачимир. Там с те си направиха кратка разходка. Според проф. Синьовски, карстовият извор „Врелото”, който се намира в близост до селотоще бъде един от 50-те геотопа, които ще съставляват бъдещия геопарк. Предпоследният ден от своето пребиваване гостите ще посетят областния център Видин и ще се запознаят с неговите забележителности.

Автор: Любомир Веселинов

no images were found

Подобни статии