Начало История Видин няма да остане извън закона за старите столици, обещават депутати

Видин няма да остане извън закона за старите столици, обещават депутати

от Mariana Gomileva
2183 преглеждания
Община Видин ще получи крепостта "Баба Вида" и Синагогата

Крепост Баба Вида | Снимка: Тихомир Е. Младенов

Видин няма да бъде изключен от законопроекта за старите столици и няма да се позволи бутафорно „възстановяване“ на крепости в района. Това каза за severozapazenabg.com народният предствител Владимир Тошев (ГЕРБ). Потърсихме Тошев по повод заявеното от управляващата партия намерение да внесе законопроект за старите столици на България. Преди няколко дни председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов обяви, че ще бъде попомогнато развитието и популяризирането на Велико Търново, Плиска и Велики Преслав. Политикът не спомена Видин сред столиците, което предизвика недоволство на граждани за пропускането на дунавския град.

Тошев увери, че и той, и колегите му от другите партии ще следят и ще настояват Видин да бъде в закона, заедно с другите стари столици. Засега готов проект и текстове няма, така че не може да се говори за пренебрегване на града. В края на миналата година депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков предложи законопроект, който предвиждаше общ устройствен план, централизирано управление, защита и популяризиране на Видин, Велико Търново, Плиска и Преслав. Депутатите обаче отхвърлиха проекта, без да дадат ясни аргументи. Подкрепа нямаше от Министерство на културата, като по думите на Лилков силна съпротива е имало от Атака и Патриотичния фронт. Това стана по времето на 43-тото Народно събрание. Сегашното е 44-то, като от негови депутати все още няма внесен подобен проект.

Проверка в системата на парламента показва, че през месец май 2014 г. депутати от ГЕРБ, сред които Вежди Рашидов, са внесли „Законопроект за Великите стари столици на Република България“. В него са само Търново, Преслав и Плиска, Видин липсва. По този проект обаче раздвижване няма. Дори и да бъде внесен същия, то в него може лесно да се добавят Видин и други градове, които са били български столици. След разпускането на народното събрание всички внесени законопроекти, които не са приети, се нулират. Това означава, че старите проекти не могат да бъдат обсъждани, освен ако не се внесат отново, като се спазва пълния ред. Вносители могат да са депутати, както и Министерския съвет. Следват две обсъждания в комисии и в пленарна зала и едва след това – обнародване в Държавен вестник и едва тогава законопроектът става закон.

Пред БНР известният скулптор проф. Велислав Минеков коментира, че не бива да се допуска дострояване на разрушени крепостни стени и бутафорни възстановки. Минеков се изказа по повод притесненията от изключване на Видин, като според него много от проектите за реставрация унищожават културното наследство и възможността да се продължат археологическите проучвания.

Депутатът Владимир Тошев е съгласен, че из България има много лоши примери за възстановки и точно поради това гражданите, политиците и местната власт във Видинско няма да го допуснат. Освен това обл. Видин разполага с напълно запазени крепости, които нямат нужда от дострояване. Белоградчишката крепост например е напълно здрава и цяла, а Баба Вида си остава единственият изцяло запазен средновековен български замък.

Темата за старите столици продължава. Ако трябва да се водим от историческата истина, в закона за защитата им трябва да бъдат включени още Охрид, Битоля, както и районът около Каварна, че дори и Никопол. Охрид е столица по времето на цар Самиул, Битоля – за няколко години след него, преди падането под византийска власт. Преди османското нашествие българите имат три столици – Видин, Търново, и Карвуна на деспот Добротица, който се е намирал някъде в района на Калиакра-Балчик. Никопол е градът, в който цар Иван Шишман води последната си битка след падането на Търново и намира смъртта си. След Освобождението през 1878 г. българската държава на практика има две столици – София, на Княжеството, и Плодвив, на Източна Румелия. Спорен е въпросът дали не трябва да добавим Пловдив, а и още по-старите столици на българите като митичната Фанагория, от времената преди идването на Балканския полуостров. От друга страна тракийската наука е достатъчно добре развита, за да ни предостави данни за главните градове-столици на тракийските племена, чиито наследници претендираме да бъдем. Така Враца може спокойно да претендира за стара столица-наследник на главния град на трибалите.

Подобни статии