Начало Градска среда Велопоходи из Северозапада за Световния ден на предизвикателството

Велопоходи из Северозапада за Световния ден на предизвикателството

от Mariana Gomileva
1032 преглеждания

Инструктаж преди велопоход в Северозапада / снимка: Мариана Гомилева

Инициативата Световен ден на предизвикателството официално се отбелязва на 17 май. Това е най-голямата световна проява от програмата на Международната асоциация „Спорт за всички“ (ТАФИСА), която вече над 20 години се провежда ежегодно в повече от 100 страни в света. Денят е съревнование между градове и общини на държави от всички континенти.

Във Видин по този повод се организира велопоход от крепостта „Баба Вида“ до Колодрума. Спортната проява ще се проведе на 15 май, събота. Стартът ще бъде даден от 10:30 часа при крепостта „Баба Вида“, а финалът ще е на Колодрума. Могат да се включат участници с велосипеди, както и с тротинетки. Събитието ще завърши с провеждането на томбола, като трима от участниците ще получат награди, осигурени от Общината.

Проявата се организира от Българска федерация спорт за всички, с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта и се провежда за 28-ми път. Денят на предизвикателството е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021 – 2024” и Международната асоциация „Спорт за всички“ (ТАФИСА).

Целта на инициативата е да насърчи и популяризира системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус. В проявата могат да вземат участие всички желаещи, чрез практикуване на даден вид спорт или конкретна двигателна активност поне 15 минути без прекъсване, в зависимост от собствените физически възможности. Предизвикателството е спортно събитие, което ще представи заедно традиционни и нови спортни дисциплини – футбол, баскетбол, бадминтон; много групови занимания – аеробика, йога; както и съвсем нови, набиращи популярност спортове за малки и големи. Това е една възможност за участие в индивидуални или отборни спортни занимания и тренировки на открито, които в ежедневието се практикуват единствено във фитнес зали и спортни клубове. В събитието могат да се включат начинаещи, активно спортуващи, хора от различни възрастови групи и хора в неравностойно положение.

Желанието на организаторите е, съвместно с Община Видин да предоставят един прекрасен и незабравим спортен ден на жителите на нашия град, като приемат спорта за предизвикателство, където е важно участието, а не победата.

Велопоход край Враца / снимка: КК „Враца Велообщество“

Колоездачен клуб „Враца Велообщество“ също организира туристически велопоход „Обиколка на Врачанския Балкан“. Той е насрочен за неделя 16.05.2021 г. Маршрутът е с обща дължина 90 км, тръгва от гр. Враца (площад Ботев) преминава през местността Пършевица, село Миланово, Искърското дефиле, село Лютиброд, природния феномен „Ритлите“ и отново във Враца. Групата ще обядва в ресторант „Пещерата“ до гара Лакатник. Таксата за участие е 20лв, в която влиза и наем на планински велосипед Cross Fusion 29“ и механик на групата. Велопоходът е с обща денивелация около 1300м. От Колоездачния клуб предупреждават, че 15км са черни пътища, затова походът е подходящ за подготвени колоездачи, с опит в планинското колоездене! За повече въпроси и записване: тел. 0884273029 – Ангел Ангелов – председател на КК „Враца Велообщество“.

Велопоход край Враца / снимка: КК „Враца Велообщество“

Присъединете се към инициативата на Българска федерация спорт за всички – Световен ден на предизвикателството. Спортувайте, забавлявайте се, усетете удоволствието от спорта в северозападна България!

 

Източник: Областен информационен център – Видин, КК „Враца Велообщество“

 

Подобни статии