Начало Градска среда Болницата в Белоградчик – изпитание след изпитание

Болницата в Белоградчик – изпитание след изпитание

от Mariana Gomileva
1874 преглеждания

Първото болнично заведение в Белоградчик е създадено преди Освобождението през 1876 г. и се е намирало в турски гарнизон.

Белоградчишката болница през миналия век / снимка: проф. Б. Тошев

Откриването на Третокласната държавна болница в Белоградчик е било планирано за 1891 г. В подготовка на това важно за града събитие министърът на вътрешните работи Стефан Стамболов с доклад до Княз Фердинанд I e поискал отделянето на средства за купуване на подходяща сграда за болницата. Княз Фердинанд I издава указ за това.

Стефан Стамболов (1854-1895)

Княз Фердинанд I (1861-1948)

Последователно болницата се ръководи от 18 директора.Капацитет на болницата

Днес Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Георги Златарски“ ЕООД в Белоградчик е със 100% общинско участие, със седалище гр. Белоградчик, ул. „Христо Ботев“ № 34.

Лечебното заведение обслужва четири общини – Белоградчик, Димово, Ружинци и Чупрене, с общо население около 24506 души, съсредоточено в два града и 56 села. Към нея има разкрит ФСМП и Медицински център.

През годините МБАЛ – Белоградчик се развива динамично, търпи структурни промени, модернизира базата си и това я превръща в авторитетно лечебно заведение. Към днешна дата, предоставя качествена медицинска помощ на населението на община Белоградчик и околните градове и села.

Белоградчишката болница отвътре

Белоградчишката болница отвътре

Болницата разполага със следните отделения:

  1. Педиатрия – в отделението се лекуват заболявания от всички профили на медицината на лица от 0 до 18 годишна възраст;
  2. Акушеро – гинекологично отделение – в него се диагностицират и лекуват всички заболявания на женската полова система, оказва се родилна помощ, извършват се оперативни интервенции, преждевременно прекъсване на бременност, полагат се грижи за новородени;
  3. Неврология – в отделението се лекуват широк спектър от неврологични заболявания на периферната и централната нервна система;
  4. Вътрешни болести – в него се извършва диагностика и лечение на голям обем от заболявания във всички профили на медицината;
  5. Образна диагностика – в отделението се извършва ултразвукова диагностика, конвенционална рентгенология, томографии, мамографии и др.

В болницата се правят и широка гама от лабораторни изследвания – хематологични, хормонални, микробиологични, кръвно – газов анализ и др. Предлагат се и физиотерапевтични услуги: Ултразвук, Йонофореза, Електро лечение, Бипулсатор, Електростимулация, Лечебен масаж /частичен и цялостен/, Аерозолотерапия, Кинезитерапия, Магнитолечение.

Болницата през годините

С въвеждането на здравната реформа, според която здравните заведения са учредени като общински болници, се слага начало и на сериозните проблеми в малките общини, които са с ограничен бюджет. Лекарите започват да разчитат предимно на това, което са си заработили по Здравната каса.

Проблемите в общинската болница в Белоградчик се засилват при задълбочаването на финансовата криза. През двата зимни сезона на 2010 г. и 2011 г. лечебното заведение остава без парно отопление и болните се греят с електрически печки. Това налага и отливът на пациентите към съседни болници. При безработица, обаче, от над 37%, една голяма част от населението не може да си позволи пътуване.

Още тогава на въпрос на БНР, ако се прибегне до закриване, какво биха правили пациентите, те отговарят: „Ами, лошо, от това по-лошо има ли?! Къде ще отидем, с тия две патерици на 70 км или на 100?! Поне 20-30 хиляди човека, най-малко, сме обречени!“… „Откъде ще вземем пари да пътуваме и да се лекуват децата?! А като си има тук в Белоградчик, каквото си е имало досега, ние сме си доволни“…

През 2011 г. МБАЛ – Белоградчик, в голяма степен, оцелява с помощта на дарителите от посолството на Испания – 800 хил. лв. за ремонти и  1,5 млн. лв. за закупуване на апаратура. Дарения постъпват и от граждани на Русия. В края на 2011 г. Ротариански клубове от България, Франция, Италия и Испания и международен комитет Франция – България, събират необходимата сума в размер на 100 хил. долара, за да дарят за нуждите на белоградчишката болница мобилен мамограф и автомобил „Ситроен“.

Ротарианци даряват медицинска апаратура на белоградчишката болница / снимка: Община Белоградчик

За този регион апаратурата е изключително необходима, тъй като и поради по-лошото качество на живот, той е на едно от първите места в страната по заболяване на рак на гърдата. Тогавашният управител на болницата д-р Петя Попова, на която са връчени ключовете от автомобила, благодари на дарителите, и споделя, че за лечебното заведение новият автомобил е много важен, тъй като в района има ограничен достъп на хората до здравеопазване. Кметът на Община Белоградчик още тогава алармира, че здравното заведение в голяма степен оцелява и поради помощта на дарители. 

През септември 2012 г. болницата в Белоградчик е на ръба на оцеляването. Само за една година пациентите ѝ са намалели повече от половина. Здравното заведение остава и без рентгенов апарат. Финансирането стига само за заплати и минимални плащания към доставчиците, а дълговете вече са половин милион лева. Общината търси спешно решение на кризата с болничното заведение, което обслужва населението на още три общини във Видинска област. Със спечелването на един проект по програма Енергийна ефективност – фонд „Козлодуй“ за саниране, общинското ръководство успява да направи пълно саниране на болницата, подмяна на отоплителната инсталация и изграждане на слънчев резервоар за вода. Общината разчита да продаде гори, за да спечели допълнителни средства и да спаси Белоградчишката болница.

Автомобил за спешна медицинска помощ на белоградчишката болница

Oт 01.01.2013 г. МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ ЕООД работи по договор с МЗ за консултиране на пациенти по спешност, предадени от екипите на ФСМП, които се обслужват в ДКК, работещ денонощно. Лечебното заведение вече разполага и с нов рентгенов апарат SIEMENS.

Ново отделение в Белоградчишката болница, март 2013 г. / снимка: Ваня Ставрева

Ново отделение в Белоградчишката болница, март 2013 г. / снимка: Ваня Ставрева

През май 2013 г., поради липса на специалисти, се закрива хирургичното отделение в болницата. В началото на ноември същата година служители от болницата в Белоградчик се готвят за ефективен протест. Тогавашният директор на лечебното заведение д-р Виолета Дочкова уточнява пред Информационна агенция „Фокус“, че проблемът с недофинансирането е много голям: „Болницата печели суми, които стигат за заплати и остават между 5 000 и 10 000 лв., които трябва да стигнат за отопление, осветление, вода, медикаменти, храна и др. Когато подписвахме с Касата приложението към Националния рамков договор, ни беше казано, че няма проблем да ни бъде изплатено това, което е изработено. Това беше така до август, но за септември, октомври и ноември ще получаваме 80% от изработеното. За септември получихме 43 000 лв., а само за заплати са ни необходими 58 000 лв., затова сме изплатили само аванс“, обяснява тогава д-р Дочкова. По това време, (ноември 2013 г.) медици от болници в цялата страна излизат на предупредителен протест, заради решението на Здравната каса да заплати само 80 % от дейността на болниците до края на годината.

През 2016 г. със здравната реформа на тогавашния министър на здравеопазването д-р Петър Москов, статуквото на МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ ЕООД като общинска остава непоклатимо и това допълнително усложнява финансовата ситуация. Задълженията на болницата стават около 800 000 лв. Половин милион задължения към доставчици и 300 000 лв. към персонала под формата на заплати. Като задълженията към персонала са от около една година. През това време служителите в здравното заведение получават само аванс. По тази причина вече има значителен отлив на здравни работници – както лекари, така и медицински сестри. Те не само напускат, но и съдят болницата за неизплатените заплати. Един от проблемите идва от това, че здравното заведение се финансира от здравната каса, според броя на клиничните пътеки, по които работи. Изискванията към клиничните пътеки са завишени и в малки болници, като тази в Белоградчик, се налага сключването на договор за по-малък брой клинични пътеки. От друга страна, недостигът на медицински персонал затруднява нормалното обслужване по клиничните пътеки. 

От 2017 г. белоградчишката болница се управлява от прокурист. В края на годината медиците спират работа в знак на протест, че не получават заплати и приемат само спешни случаи. Колективните оставки се отлагат, след като кметът обявява, че общината ще изтегли 150 000 лв. кредит, с който да изплати поне 50 % от заплатите на лекарите.

През 2018 г., пред БНТ, Борис Николов обяснява, че има фиктивни назначения в лечебното заведение, за да се покрият изискванията за брой специалисти в съответните клиники.

Към 30 септември 2019 г. задълженията на болницата в Белоградчик са 1 039 000 лв., според отчета публикуван на сайта на здравното министерство. От него става ясно, че общо приходите на болницата са 682 000 лв., от които 82 % отиват за заплати на персонал, делът на задълженията от общите приходи от дейността е 160 %.

Кметът на града под скалите многократно сигнализира за проблемите на здравното заведение, но решение така и не е намерено. Единият от вариантите е, за да не се ликвидира по закон, то да се води защитена болница, а не търговско дружество. 

В началото на март 2020 г. Фондация „Капачки за Бъдеще“ прави дарение на МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ ЕООД, което включва дефибрилатор, аспиратор и два инхалатора. Медицинската апаратура е с гаранция от 24 месеца и е предназначена за Детското отделение и Акушеро-гинекологичното отделение. Инж. Иван Петров, от фирмата производител, предоставила апаратурата, извършва обучение за работа с нея на медицинския персонал.

Нова медицинска апаратура за белоградчишката болница

Изпитанието COVID-19

При пика на пандемията през 2020 г., заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за определяне брой легла за лечение на COVID-19 във всички болници, поставя някои лечебни заведения в страната пред невъзможни решения и избори. Болницата в Белоградчик, според директора на РЗК Видин, все пак сключва анекс за работа по КП 104, а министърът я определя за едно от лечебните заведения, което трябва да поеме случаи с 15 легла за лечение във вътрешното отделение. 

По инициатива на общинското ръководство, във връзка с усложнената епидемиологичната обстановка и ограничаването на опасността от COVID-19, МБАЛ „Проф. д-р Г. Златарски” ЕООД – Белоградчик открива дарителска сметка за набиране на средства. Предвижда се те да се използват за извършване на лечение и наблюдение на пациенти с коронавирусна инфекция в неусложнено състояние, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването.

След като става ясен списъкът на лечебните заведения, които ще приемат болни с коронавирус, в болницата е съставен график за работа с такива пациенти, но веднага след това са подадени първите оставки и то от лекарите във вътрешното отделение. Управителят на МБАЛ „Проф.д-р Георги Златарски“ ЕООД Лилия Трифонова разтревожено алармира: „На следващия ден вече няколко човека, първоначално двама, след това още един, още един, трима-четирима подадоха оставки поради невзети възнаграждения. В момента, поради липса на персонал, няма как да функционира болницата, не само 15-те легла във вътрешното отделение, които в настоящата ситуация са определени за лечение на пациенти с корона вирус.“

Тъй като лечебното заведение има задължения към тях, лекарите се възползват от член в закона, който им дава право да напуснат без предизвестие, във връзка с това, че не са получавали пълните си заплати.

„Малка болница, като тази в Белоградчик, няма как да се справя с пациенти с коронавирус. Запознах се с всички инструкции, които са от София как да работим, как да приемаме новите болни, за които ние нямаме опит до сега… За да бъда чист пред съвестта си и да изпълнявам заповедите, бях принуден да си дам оставката, не че желая.“, обяснява кардиологът Жоро Николов, който е сред напусналите.  

Налага се ръководството на Белоградчишката болница да алармира за проблема с писмо:

В условията на пандемия, болницата в Белоградчик се оказва в ситуация, в която спира приема на пациенти, защото няма достатъчно лекари, които да работят. Застрашени са всички пациенти. Становището е, че ако бъде закрито болничното заведение в Белоградчик, това би била втората многопрофилна болница на територията на област Видин, която се закрива, след като през юли 2010 г. е закрита болницата в град Кула, а болните – пренасочени за лечение в МБАЛ „Света Петка“ във Видин.

За да защитят пациентите и персонала в МБАЛ „Проф.д-р Георги Златарски“ ЕООД управителят на болницата Лилия Трифонова, председателят на Общинския съвет Боян Минков и кметът на Белоградчик Борис Николов на 7-ми април 2020 г. се срещат със здравният министър Кирил Ананиев и зам. здравния министър Жени Начева. Заедно достигат до решението здравното заведение да продължи работата си както досега, а евентуалните пациенти с COVID-19 да бъдат насочвани към областните болници. „Вече започнахме да подписваме отново заповедите за назначаване обратно на медицинския персонал. Обнадеждени сме, че положението ще се нормализира“, уточни за Северозапазена БГ веднага след срещата в здравното министерство, председателят на Общинския съвет в Белоградчик Боян Минков.

Лекар на прага на белоградчишката болница

Към настоящия момент, през април 2023 г. остават да бъдат разрешени финансовите предизвикателства, за да може градът под скалите да продължи да има пълноценно функциониращо лечебно заведение с вече 130 годишна история и традиции в здравеопазването. В подкрепа на тази кауза родолюбци от града няколко пъти направиха дарение за персонала. Лекарите  към момента продължават да лекуват пациентите си, но голяма част от финансовите проблеми остават.

Надеждата е, че скоро все пак ще се намери изход и в Белоградчик предстоят хубави промени.

 

 

Подобни статии