Начало Култура Берковица ще посрещне 24 май 2020 г. с детски арт презентации

Берковица ще посрещне 24 май 2020 г. с детски арт презентации

от Mariana Gomileva
2339 преглеждания

Центърът на Берковица / снимка: Мариана Гомилева

Наближава най-светлият за нас, българите, празник – 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Делото на светите братя Кирил и Методий е най-благородното дело в многовековната ни история. Нашето четмо и писмо съхраняват същността ни, опазват българското и ни превръщат в силна и борбена нация, доказала през годините своята заслуга в световната култура, изкуство и литература. Защото „и ний сме дали нещо на светa“!

Тази година честването на делото на Равноапостолите Кирил и Методий е особено. И въпреки извънредната ситуация, празникът ще бъде достойно отбелязан.

Образователните институции в област Монтана и Регионално управление на образованието — Монтана са организирали различни инициативи — концерти, изложби, конкурси. Идеята е всички мероприятия да приключат с вълнуващ и красив финал.

Просветните дейци призовават на 24 май във всеки дом да се издигне българският национален флаг и в израз на гордост, че сме българи, точно в 12:00 часа, да прозвучи химнът „Върви, народе възродени!“. Прозорците, балконите и дворовете да са украсени с българския трикольор, с балони — бели, зелени, червени, с рисунки на нашите деца, с портрети на Светите братя!

Община Берковица се присъединява към инициативата за отбелязване на най-българския празник – 24 май. Точно в 12:00 часа на 24 май на площад „Йордан Радичков“ ще прозвучи химнът на българската просвета и ще се развее националното ни знаме.

„Дървото на живота“ – по мотиви от Йордан Радичков, гр. Берковица / снимка: Мариана Гомилева

Деца и ученици от образователните институции в община Берковица рисуват, оцветяват, рецитират, пеят, създават видеоклипове и презентации по повод празника. Чрез създадените творби те изразяват своята признателност към великото дело на солунските братя. А на информационното таблото пред сградата на Община Берковица, на официалния сайт и facebook страницата, ще бъдат публикувани всички произведения, сътворени от децата.

НЧ „Иван Вазов – 1872“, гр. Берковица / снимка: Мариана Гомилева

Макар и отдалечени на този ден ще бъдем заедно, обединени от стремеж за знание и наука, за култура и свободно слово, за бъдеще на българския дух!

Центърът на гр. Берковица / снимка: Мариана Гомилева

Източник: Община Берковица

 

Подобни статии