Начало Еврофинансиране Белоградчик с безплатен безжичен интернет на обществени места

Белоградчик с безплатен безжичен интернет на обществени места

от Mariana Gomileva
858 преглеждания

Площад „Възраждане“ и сградата на Народно читалище „Развитие-1893г.“ в Белоградчик / снимка: Мариана Гомилева

В Белоградчик вече работи новоизградената публична мрежа за свободен достъп до интернет по инициативата WiFi4EU на Европейската комисия по Споразумение за отпускане на безвъзмездни средства в рамките на механизма за свързване на Европа. Жителите и гостите на града могат да се възползват от безплатен високоскоростен безжичен интернет в следните зони от централната част на Белоградчик:

  1. Площад „Възраждане“ с прилежащите кръстовища, зелени площи и преден двор на Начално училище „Васил Левски”;
  2. Сградата на Народно читалище „Развитие-1893г.“ и прилежащата територия;
  3. Сградата на общинска администрация Белоградчик и прилежащата територия.

Името /SSID/ на мрежата е WiFi4EU, парола не се изисква.

Сградата на община Белоградчик / снимка: Мариана Гомилева

Достъпът е осигурен чрез високоскоростна оптична среда за пренос на данните до Wi-Fi устройствата и използване на съвременни безжични мрежови устройства, работещи в двата честотни обхвата, определени за такива комуникации – 2.4 GHz и 5 GHz.

За изграждането на мрежата за безплатния безжичен интернет община Белоградчик спечели финансиране от инициативата WiFi4EU на ЕС, която цели да насърчи безплатния достъп до безжичен интернет на обществени места. Така тя стана една от 15-те български общини, победителки в четвъртата конкурсна сесия на инициативата на Европейската комисия WiFi4EU. Общините от Област Видин, чиито жители и гости ще ползват безплатен обществен интернет, стават шест.

За периода 2018 — 2020 г. бюджетът на схемата е 120 млн. евро. Чрез нея се подпомага инсталирането на съвременно Wi-Fi оборудване на оживени обществени места, дори и в малки общини на ЕС. Възможността всеки да използва интернет означава, че не трябва да има значение къде живеете или какви са доходите ви. Ето защо до края на 2020 г. е добре да осигурим безплатен достъп до безжичен интернет на най-посещаваните обществени места във всяко село и всеки град в Европа, каза председателят на ЕК при старта на инициативата Жан-Клод Юнкер.

Чрез инициативата WiFi4EU се насърчава безплатният достъп до безжичен интернет за гражданите на обществени места, включително паркове, площади, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи в общини в цяла Европа.

 

Пресслужба на община Белоградчик

 

Подобни статии