Начало Новини Белоградчик е отново домакин на Държавното първенство по канадска борба

Белоградчик е отново домакин на Държавното първенство по канадска борба

от Mariana Gomileva
1340 преглеждания

Държавно първенство по канадска борба, Белоградчик, 2021 г. / снимка: Българска федерация по канадска борба

В първия ден на месец април 2022 г., в Белоградчик ще се съберат най-силните ръце на България, за да спазят една емблематична традиция и да се състезават в XXVI-то Държавно първенство по канадска борба.

Тази година участници ще са хора с увреждания, юноши и девойки, които ще се представят в залата на Народно читалище „Развитие“ – гр. Белоградчик пред десетки любители на атрактивния спорт. За мъже и жени в стандартните категории ще бъде организиран допълнителен турнир през следващите месеци, уточни Георги Благов от Българската федерация по канадска борба, която заедно с родолюбци от града край скалите всяка година организира големия спортен форум в Северозапада.

Главен съдия отново ще бъде многократният медалист Христо Делиджаков. Кантарът за хора с увреждания е предвиден за 1-ви април (16 – 19 ч.), а за юноши и девойки по същото време на 2-ри април. Официалното откриване на първенството е насрочено за 2-ри април от 9:30 ч. Веднага след това започват състезанията за лява ръка лява и дясна ръка между хора с увреждания, а на 3-ти април (от 9:30 ч.) най-голяма сила на лява и на дясна ръка ще покажат юноши и девойки.

Държавно първенство по канадска борба, Белоградчик, 2021 г. / снимка: БФКБ

Държавно първенство по канадска борба, Белоградчик, 2021 г. / снимка: БФКБ

Държавно първенство по канадска борба, Белоградчик, 2021 г. / снимка: БФКБ

Особености на канадската борба

Според международната терминология състезанията по канадска борба се наричат състезания по армрестлинг. В тях се допускат спортисти, занимавали се не по-малко от 6 месеца с АРМРЕСТЛИНГ. В стартова позиция състезателите хващат ръцете си така, че първите фаланги на палците да се виждат. Захватът на ръцете се разполага в центъра на масата, лактите се установяват на подложките. Свободната ръка хваща ръкохватката на масата. Рамената на състезателите трябва да са успоредни на кантовете на масата. Единият крак на състезателя задължително трябва да бъде на земята. Борбата започва след команда „Внимание! Старт“ – „Ready! Go“. Победа се присъжда на състезателя, който наведе ръката на противника до ограничителя на масата. На участник, получил два фала в една среща се присъжда служебно поражение. Ако състезател наруши правилата в критична за него ситуация (ако ръката му е отклонена от вертикалата на ъгъл, по-голям от 45 градуса) му се присъжда загуба.

Държавно първенство по канадска борба, Белоградчик, 2021 г. / снимка: БФКБ

Държавно първенство по канадска борба, Белоградчик, 2021 г. / снимка: БФКБ

Защо канадската борба се нарича така?

В началото на ХХ в. армрестлингът е панаирджийско зрелище в САЩ, част от демонстрация на сила. През 30-те и 50-те години един от силните мъже по американските събори става изключително известен – Иън Гордън Бачлър, барман по професия. Той започва да организира шампионати през 50-те години в голям бар в Паталума, Калифорния. Постепенно състезанията стават популярни в цяла Америка и извън границите на страната. През 70-те години, по време на Студената война, се стига до премерване на сили между съветски тежкоатлети и американски професионалисти. Когато световният шампион по вдигане на щанги, руснакът Султан Рахманов влиза в битка с професионалния армрестлер, канадецът Дейв Хикс, бива смазан, заедно с всички неподготвени за този непознат за тях спорт съветски атлети. Така пресата в тогавашния СССР, публикува материал, че руснаците са загубили не от американци, а от канадци в някакъв спорт, който е традиционен за страната им. От тази статия тръгва и възприемането, че армрестлингът е канадски национален спорт и започва популярното му наричане „канадска борба“. В България той достига с това наименование и вече има изградени традиции в развитието му. В наши дни по-популярна версия е, че терминът „канадска борба“ сме въвели от романа на Джек Лондон „Сияйна зора“, където тя е любимо занимание на златотърсачите.

Държавно първенство по канадска борба, Белоградчик, 2021 г. / снимка: БФКБ

Държавно първенство по канадска борба, Белоградчик, 2021 г. / снимка: БФКБ

Държавно първенство по канадска борба, Белоградчик, 2021 г. / снимка: БФКБ

Ето какво разказа за СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ преди старта на  XXVI-то Държавно първенство през 2022 г. председателят на Българската федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров:

  • Ще получим ли пълната емоция на първенството, която сме свикнали да се случва в Белоградчик?

Мисля, че да! Тази година въпреки че първенството ще е между хора с увреждания, юноши и девойки в Белоградчик всичко се очаква да бъде както винаги на ниво. Очакваме признати шампиони и доста нови състезатели да се включат в интересна битка.

  • Какво е най-важното, за да станеш победител в този спорт?

Преди всичко сила, но и добра техническа подготовка как да се управлява тази сила. Не на последно място е и издръжливата психика, която в определени моменти е ключова за мобилизиране на състезателя. На пръв поглед хората си мислят, че просто се хващат за ръце и по-силният печели, но всъщност привидно слаби на външност състезатели често успяват да вземат медали с доказване на специфични спортни умения.

  • Как се изграждат тези умения? Формират ли се в школи от ранна възраст? Има ли завръщане на любовта към канадската борба?

Истината е, че никога не е имало отлив на интереса към този спорт. Българите наистина сме сред най-добрите. Преди 3-4 години явили се в първенството като юноши наши състезатели вече са европейски и световни шампиони.

  • Важно ли е в каква среда се провеждат състезанията?

Да! По принцип в спортна зала в Белоградчик имаме идеални условия за държавно първенство и затова мястото ни е любимо за провеждане на най-важното ни събитие. Тази година ще сме в залата на читалището и се надявам все пак да бъде всичко наред. Винаги получаваме перфектно домакинство от хора, с кауза градът да се съхрани и да се развива, истински радетели за стимулиране на българските ценности във всички сфери – от забележителности, през родни хранителни продукти и стимулиране на българския спорт. Не бива да се пренебрегва и атмосферата в самия град – когато си заобиколен от зареждаща природа, имаш прекрасен ресторант за вкусна и здравословна храна „При Иван“, чист въздух и приветливи улици, остава да мислиш само за представянето си по време на състезанието и не пилееш енергия, напротив, събираш я от заобикалящата те среда.

  • От думите ви се разбира, че ни очаква истински спортен празник.

Така е! Надявам се всички заявили участие да се явят. Наградният фонд и тази година е мотивиращ. Ще има и стимулиращи предметни награди с подбрани млечни продукти на автентичната местна кравеферма и мандра „Боровица“, които са важни за здравето не само на спортистите, но и на всички в тези времена на дефицит на качествени храни.

  • В дългогодишната ви работа в Българската федерация по канадска борба кои са най-запомнените ви моменти?

Харесва ми като видя потомствени състезатели. Имаме няколко момчета, които като малки са идвали на състезания с бащите си и вече самите те се явяват по турнири, усвоили специфична техника. Друг интересен момент от практиката ми е, когато хора, които са много силни в дясна ръка например, стават шампиони с лява ръка.

  • Какво пожелавате на състезателите в навечерието на ХХV-то държавно първенство?

Никога да не губят силата си, в пряк и в преносен смисъл! Доказали сме, че сме истински добри в този спорт. Организационно сме на високо ниво, остава ни само канадската борба да се приеме като олимпийски спорт. Тогава радостта ни ще е безгранична и ще сме още по-мотивирани да организираме първенства и да се развиваме.

Награждаване на победителите в Държавното първенство през 2021 г. в Белоградчик / снимка: БФКБ

Награждаване на победителите в Държавното първенство през 2019 г. в Белоградчик / снимка: БФКБ

Стискаме палци на всички състезатели, с добре подпряни лакти, в здрав захват! Нека силата бъде с вас!

Да подгреем за емблематичното спортно събитие, с атмосфера от Държавното първенство по канадска борба в Белоградчик през 2019 година:

 

Подобни статии