Начало Забележителности Белоградчик в пътепис от 1939 г. – част първа

Белоградчик в пътепис от 1939 г. – част първа

от Mariana Gomileva
1924 преглеждания

Разходката около Белоградчик оставя не само ободряващо усещане, но и много често събужда желание човек да се захване и да опише преживяното, да сподели впечатленията си и да направи другите свидетели на видяното от него. Десетки са личностите, които са направили пътеписи за Белоградчик, след като са обиколили това приказно кътче от Северозападна България.

Всеки новооткрит пътепис се представя в Белоградчишкия ежедневен илюстрован лист, който разполага с пълна колекция от такива художествена текстове, които в голямата си част в наше време са напълно забравени и остават непознати за широката публика, споделя авторът му и наш приятел – проф. Б. Тошев:

Има пътеписи – шедьоври и между тях са пътеписите на Христо Миндов (1888-1973). Двадесет години той е секретар на Окръжния съд в София, но е силно представен и в литературата, като отначало е в групата на символистите. Член е на Съюза на българските писатели. Книгата „Топлият вятър задуха: пътеписи“ е издадена в печатницата на  Христо Г. Данов през 1941 г. Корицата е на художника Евгени Йонов (1910-1996).  Пътеписите в нея са от различни години. Пътеписът за Белоградчик „Вкаменени образи“ (с. 196-212) е написан в 1939 г.

Публикуваме оригиналните факсимилета:

Очаквайте втора част на пътеписа…

Подобни статии