Начало Градска среда Белгийският посланик ще посети Белоградчик

Белгийският посланик ще посети Белоградчик

от Mariana Gomileva
1040 преглеждания

Надписът с името на града е чудесно място за снимки от Белоградчик с изглед към красивите скали / снимка: Община Белоградчик

Белоградчик все повече има заявки да заеме полагащото му се заслужено място сред туристическите дестинации, които привличат с добра комбинация от красиви природни дадености, богат културен календар и развиваща се градска среда с постепенно реновиране на туристическата инфраструктура. За целта Общинският съвет в града ежедневно се бори за подобряване на условията за живеене на местните хора и развиване на отношенията с партньори от цялата страна и чужбина.

На 20 април 2022 г. посланикът на Кралство Белгия в България, Н.Пр. Фредерик Мьорис, ще посети града край скалите, за да се срещне лично с ръководството му и заедно да обсъдят възможностите за обмен на добри практики между Община Белоградчик и побратимената с нея белгийска община Жодон.

Н.Пр. Фредерик Мьорис – посланик на Кралство Белгия в България

Ето какво сподели преди визитата председателят на Общинския съвет Боян Минков:

„През годините Белоградчик изостана в поддържането на икономически и социални връзки с важни европейски партньори. Пасивността и пренебрегването на потенциални сътрудничества ни костваше загуба на ценни възможности за обмен на практики и привличане на нови инвеститори в града. Побратимяването е начин да се обединяват граждани от различни краища, за да споделят проблеми, да обменят идеи и да разберат различните гледни точки по въпроси от общ интерес. Стремежът ни е да подновим директния контакт с местната администрация на побратимената ни белгийска община Жодон. От тях получихме пожарен автомобил преди няколко години, но така и не доразвихме сътрудничеството си в по-тесен аспект. Според мен е важно отношенията ни да надминат рамките на протоколната обмяна на визити и да имаме пряк поглед върху работата на местните ни администрации. Само така можем да се предпазим и от грешки във времена на кризи.

Съгласен съм с мнението на посланик Мьорис, че не е достатъчно да чакаме наготово средства по оперативните програми на Европейската комисия, а е важно сами да инициираме сътрудничество на междурегионално ниво – да сме наясно как се справяме в проблемни ситуации и къде можем да сме си директно от полза. Само така едно партньорство би било пълноценно. Затова използвах предстоящото посещение на белгийския посланик да отправя покана лично да присъства на заседанието на нашия Общински съвет. Важен е неговият поглед отблизо. След това планираме да го запознаем с голямата историческа ценност на града ни – Белоградчишката крепост, експозициите на нашия музей и Салона за наивистично и интуитивно изкуство в Художествената галерия „Вълчо Вълчев”. Разбира се, няма да пропуснем да подплатим гостоприемството си и по традиционния начин – за финал на визитата му ще му представим отбрана селекция от висококачествени местни вина в изба „Боровица“. Идеята е да се убеди, че Белоградчик е скрито съкровище с огромен туристически потенциал – имаме красива природа, богата история и чудесни условия за културен и винен туризъм. Тук идва най-важната част – за да го развиваме, градът ни трябва да е приветлив. Затова в разговорите ни с Н.Пр. посланик Мьорис ще обсъдим реализирането на съвместни проекти в областта на управлението на отпадъците. Очакваме на 28 април от наша страна да посетим побратимената ни белгийска община Жодон, за да продължим сътрудничеството си.“

Побратимяването, като възможност за сближаване на гражданите отвъд границите между държавите, е част от живота на Европа от 1950 г. И въпреки че през всички тези години като процес то укрепва и се разраства, днес все още е трудно да се намери достатъчно надеждна, актуална и събрана на едно място информация за него. Затова Съветът на Европейските общини и региони е създал интернет страница, която има двойна цел – да осигури източник на информация за побратимяването и едновременно с това да помогне на градовете в намирането на партньори.

Идеите за европейското единство и идентичност са в основата на побратимяването. Хилядите градове и общини, които гордо демонстрират своите връзки на побратимяване с други градове и общини от Европа са може би най-красноречивият пример за сътрудничество. Този процес дава възможност на младите хора да опознаят своите връстници от различни страни и така да изградят доверие помежду си. Има много примери за добри практики на побратимяването в различни сфери – изкуство и култура, младежи, гражданско участие, устойчиво развитие, общински публични услуги, местно икономическо развитие, социално включване и солидарност.

Община Белоградчик е побратимена с Общините Княжевац (Сърбия), Дубно (Украйна) и Жодон (Белгия).

Жодон (Jodoigne) е град в окръг Нивел на провинция Валонски Брабант, Кралство Белгия, с население 12 440 (2006). Той е привлекателен за туристите с екопътеките си наоколо, многобройните си културни събития, фестивали и изложения.

Църквата Notre-Dame в Жодон / снимка: Jean-Pol Grandmont

При подписването на декларацията за побратимяване през 2013 г. е предложено да има обмен на групи за развитието на туризма и Община Белоградчик редовно да участва в провеждането на традиционните изложения в областта на селското стопанство в Жодон. Преди няколко години по време на земеделското изложение в града продуктите на мандра от района на Белоградчик и две местни винарски изби са се ползвали с изключителен интерес от белгийските потребители и всички количества са били изчерпани много бързо.

Към настоящия момент белгийски компании се интересуват и от инвестиции в ловен и в спа туризъм в България.

Смисълът на побратимяването е в дългосрочното сътрудничество между партньорите, а не в съвместна работа в рамките само на един конкретен проект. Затова то трябва да е в състояние да „надживее” промените в управлението на общината, както и отделни проблеми, с които се сблъскват някои от партньорите. Побратимяването означава взаимна устойчива във времето подкрепа. За да се гарантира всичко това, е необходимо върху побратимяването да се работи постоянно, да се ревизират условията на договора между партньорите, за да отговарят те на променящата се ситуация и така то да остане актуално и динамично.

 

 

Подобни статии