Начало Градска среда Безплатни музеи във Видин, Белоградчик и Враца

Безплатни музеи във Видин, Белоградчик и Враца

от Mariana Gomileva
676 преглеждания

Пановата къща (днес Исторически музей в Белоградчик) и паметникът в чест на Въстанието от 1850 г. / снимка: проф. Б. Тошев

Международният ден на музеите – 18 май, се отбелязва вече 45 години и основната му цел е с разнообразни прояви да се повиши информираността на международната общност относно дейността на музеите и тяхната роля в обществото.

През 2023 година темата на празника е посветена на приноса на музеите върху устойчивото развитие. По този повод, на 18 май в Белоградчик с вход свободен ще работи Историческият музей „Пановата къща“, Художествена галерия „Вълчо Вълчев“ и Природонаучният музей, с богата културна програма – изпълнения на детски състави и исторически беседи от музейни работници. Така Белоградчик ще се включи и в Европейската нощ на музеите, която се провежда от 2005 г. по инициатива на Министерство на културата и комуникациите на Франция и преминава под патронажа на ЮНЕСКО, Международния съвет на музеите и Съвета на Европа.

В Европейската нощ на музеите в цяла Европа, всички музеи, галерии, експозиции посрещат своята публика с безплатен вход. Инициативата насочва вниманието към важната роля на културните институции за развитието на обществото. Европейска нощ на музеите във Видин ще отбележат на 13 май – събота. Вратите на историческите обекти – крепостта „Баба Вида“, музеите – „Конака“ ,Епиграфски и „Кръстата казарма“ и Художествената галерия „Никола Петров“ също ще бъдат отворени за гражданите и гостите на града.

Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи 18 май – Международния ден на музеите, с провеждането на четиридневен фестивал „Видин – градът на трите крепости“ от 15 до 18 май. Музейните работници са подготвили богата и разнообразна фестивална програма, включваща беседи, игра, презентации, различни ателиета за изработка на глинени фигури и съдове, занаятчийница “Видинска шевица“, ателие за изработка на икони и др. Участниците във фестивала ще научат повече за историята на трите видински крепости – Антична Бонония, Средновековна крепост „Баба Вида“ и крепост „Калето“.

Крепостта „Баба Вида“ във Видин / снимка: Боби Борисов

По случай Европейската нощ на музеите и 70 години от създаването на Врачанския исторически музей РИМ-Враца ви очаква на 13 май след 16:00 ч.

ПРОГРАМА

16.00 ч. Откриване на изложба посветена на 70 години от създаването на Музейната институция.
Място: преддверие на Голяма художествена галерия.

16.30 ч. Музикално-поетична вечер с поезията на Ива Милковска „Всичко това съм“ със специалното участие на Момчил Мончев – виола.
Място: малка зала на Художествената галерия.

17.00-19.00 ч. Музеен щанд и демонстрации „Старинно фото Врачовски“.
Място: Пространството пред централната сграда на музея.

17.30-19.30 ч. Музейни, образователни игри: Интерактивна, виртуална игра „QR приключение“; Лов на съкровища в музея и в градска среда; Настолни игри от Римската епоха
Място: експозиционните пространства на Централната сграда; парк „Могиланска могила“ и ЕВК „Св. Софроний Врачански“.

17.30–19.30 ч. Занятие по рисуване за деца и възрастни.
Място: Голяма зала на Художествената галерия.

18.00-18.40 ч. Представяне на филма „Елбетица, мистика и вълшебство“ на Бояна Топчийска – сценарист и режисьор.
Място: малка зала на Художествената галерия.

17.00-21.00 ч. Разходка в центъра на старинна Враца с реплика на файтона на Мито Орозов.
Място: пешеходната зона между ЕВК „Св. Софроний Врачански“ и централната сграда на музея.

19.00-20.00 ч. Ревю на традиционни народни носии от цялата етнографска област от личната колекция на Ганка Пищикова.
Изпълнения на балет „Магнифика“ с ръководител Ралица Тодорова.
Изпълнения на вокална група „Лъчезария“ СУ “Козма Тричков“.
Място: открита сцена пред централната сграда на музея.

20.00-20.30 ч. Представяне на артистична възстановка на Дионисиев ритуал „Царят-жрец, Дионис и виното“ от театрална група ТЕМП-Военен клуб Враца с ръководител Георги Врабчев.

20.30-21.30 ч. Музейна музикална сцена:
Артистично-музикална програма на творчески формации от град Враца; Модерен балет ВИВА-Младежки дом Враца; Балет СКАЙ- Младежки дом Враца; Вокална група ДЕТЕЛИНКА – школа за таланти AMADEUS ART´S; Квартет ХАРМОНИЯ – школа за таланти AMADEUS ART´S; Рок група SWEET POISON град Монтана.
Място: открита сцена пред централната сграда на РИМ-Враца.

22.30-23.30 ч. Театър в музея – поетичен спектакъл „Тази любов“ – театрална група ТЕМП при Военен клуб Враца с режисьор Георги Врабчев.
Място: голяма зала на ХГ при РИМ-Враца.

Забележка:
ВЪВ ВРЪЗКА С ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ РИМ-ВРАЦА ЩЕ БЪДЕ С РАБОТНО ВРЕМЕ ОТ 15.00 ЧАСА НА 13 МАЙ ДО 00.30 ЧАСА НА 14 МАЙ С ВХОД СВОБОДЕН ЗА ВСИЧКИ ПОСЕТИТЕЛИ.

При дъждовно време културните събития, предвидени по програма в откритите пространства, ще се реализират в централното фоайе и залите на художествените галерии на РИМ-Враца или ще бъдат променени

 

Източници: Община Видин, Община Белоградчик, РИМ-Враца

Подобни статии