Начало Градска среда Атрактивно представяне на тракийски съкровища в РИМ-Враца

Атрактивно представяне на тракийски съкровища в РИМ-Враца

от Mariana Gomileva
1571 преглеждания

РИМ-Враца / снимка: Антони Георгиев

Регионалният исторически музей – Враца отваря врати през 1953 г., но събирането на неговата експозиция започва от будни врачански читалищни дейци още след Освобождението. Сградата е сред малкото в България, специално проектирани и изградени за целите на музей. Експозицията с обща площ 1500 кв.м съхранява знакови артефакти за европейската цивилизация, а и за историята на човечеството. От създаването на музея в него са съхранени и експонирани над 180 000 културни ценности от всички епохи.

Фоайето на РИМ-Враца / снимка: Антони Георгиев

Музеят е разделен на няколко секции, които проследяват различни етапи от развитието на региона. В него можете да разгледате артефакти от световна величина като: уникалния глинен олтар с еленови рога и раннонеолитните погребения „in situ“ от Оходен (6 хил. пр. Хр.); глинената плочка от Градешница (5 хил. пр. Хр.) с най-ранната протописменост в света; най-голямото в света тракийско съкровище от Рогозен (6 – 4 в. пр. Хр.); златното тракийско съкровище от Могиланската могила (4 в. пр. Хр.); сребърното тракийско съкровище от Букьовци (4 в. пр. Хр.); позлатеното тракийско съкровище от Галиче (2 в. пр. Хр.); единствената в България и втора в света част от богослужебна одежда на Св. Константин-Кирил Философ; Черепишкото евангелие; сребърно-златната църковна утвар от 16 – 17 век и др.

Зала „Тракийски съкровища“ в РИМ-Враца / снимка: Антони Георгиев

Безспорно една от най-интересните зали е „Тракийски съкровища“. Най-големите находки са златен венец и сребърен позлатен наколенник (кнемида). Открити са през 1965 г. при археологически разкопки на Могиланската могила в центъра на Враца.

Зала „Тракийски съкровища“ в РИМ-Враца / снимка: Антони Георгиев

Златният венец от Могиланската могила наподобява лаврови клонки, тежи 205 грама и е от чисто злато. Венецът е образец на античното ювелирно изкуство. Той е изработен толкова изящно, че при най-леко докосване звънти. Наколенникът е шедьовър на тракийското изкуство със своята майсторска изработка и изключителна украса. Изкован е от цял сребърен лист и е украсен с позлатени релефни животински изображения и орнаменти. Върху него пластично е моделирана Великата тракийска богиня, носеща на главата си златен венец. Наколенникът е символ на царската власт. Към колекцията са включени и множество златни и сребърни апликации. В същата експозиция са изложени съкровищата от Мизия (Букьовци) и Галиче, представени от сребърни, позлатени и златни ритуални съдове, апликации и фалери с изображения на Богинята майка и Тракийския конник. В отделни витрини са подредени изделия на ювелирното изкуство от епохите на Античността, Средновековието и Българското възраждане.

Могиланската могила / снимка: РИМ-Враца

Регионалният исторически музей – Враца, с подкрепата на Фондация „Америка за България“, в партньорство с Община Враца обявява конкурс за създаването на съвременно художествено-пространствено оформление и представяне на залата с постоянната експозиция „Тракийски съкровища“ в РИМ-Враца. 

Поканата е отворена към кандидати, които да сформират по свой избор и преценка необходимия екип, който може да се състои от дизайнери, архитекти, куратори, учени, IT специалисти, комуникационни/маркетингови експерти, копирайтъри, други.  

Кандидатите трябва да представят концепция с визуализации на дизайн на изложбеното пространство, представяне на експозициите и свързаното с тях съдържание (напр. информационни табели, интерактивно съдържание, виртуална реалност, аудиогидове, видеа и др.) за посетители от различни възрасти и нива на познание.  

Крайният срок за кандидатстване е 27 август 2021 г.

Основната цел е да бъде преобразена експозицията в зала „Тракийски съкровища“ в модерна и интерактивна експозиция в съответствие с водещите световни музейни стандарти, която да предложи на посетителите от различни възрасти, националности и нива на познания незабравимо преживяване.  

Подробности може да намерите на страницата на конкурса http://bit.ly/RFP-Thracian-Treasures 

Източник: Фондация „Америка за България“

Подобни статии