Начало История Щъркели дали урок по природозащита на децата в с.Ружинци през 1932 г.

Щъркели дали урок по природозащита на децата в с.Ружинци през 1932 г.

от Mariana Gomileva
2967 преглеждания

Световният ден за опазване на мигриращите птици е глобална кампания, която от  2006 г. се провежда всяка година. Основната й цел е да повиши осведомеността на хората и да подчертае нуждата от опазване на мигриращите птици и местообитанията им. Кампанията е инструмент за по-широка информираност за заплахите, пред които са изправени мигриращите птици, тяхното екологично значение и необходимостта от международно сътрудничество за опазването им.

През последната седмица на месец март 1932 г., децата от Врачанска област получили един необикновен урок по защита на природата. Тогава настъпили небивали студове и зимата се върнала неочаквано, след като прелетните птици вече се били завърнали по родните си места. Те били достигнали дори и до най-отдалечените краища на тогавашната Врачанска област – Видинско и Кулско. Щъркелите, косовете и лястовиците били застигнати от истинско бедствие и започнали да изгиват масово. Хората станали свидетели на невиждано нещо в природата – в опита си оцелеят, пролетните гости потърсили убежище в жилищата на хората. Това явление било дотолкова необикновено, че някои учители го записали в летописите за училищния живот. Така благодарение летописа на училището в с. Ружинци, днес Видинско научаваме и за най-големия урок по природозащита, който провели децата през 1932 г. Трогнати от безпомощните измръзващи птици, първата пролетна радост за всички деца, те тръгнали по полето да събират цели стада щъркове и ги приютявали по кошарите и домовете си. През цялата мразовита седмица – от 22 до 25 март, учениците топлели своите необикновени гости, влизайки в ролята на истински домакини за щъркелите и другите птички. Когато после се стоплило и ги пуснали на воля, те знаели, че това са си „техните” щъркели завинаги. Може би като спомен за това нечувано събитие в живота на хората с „белите птички” – щъркелите – оцелели благодарение помощта на детското състрадание се появило и село – Белоптичене. Днес то може да се види само на старите карти на Врачанска област, съвсем близо до с. Ружинци. Но благодарение летописните бележки на учителите, този необикновен урок по екология може да достигне и до днешните ученици.

Гнездо на щъркели в село Белоптичене

За втора година животът на двойката бели щъркели в село Драгушиново може да бъде проследяван 24 часа в денонощието. Дългокраките птици вече имат много приятели в канала на БДЗП, където може да се наблюдава ежедневието им.

Монтирането на уеб камерата в щъркеловото гнездо в село Драгушиново, община Самоков, е част от мерките за опазване на белия щъркел по проект „Живот за птиците“, изпълняван от ЧЕЗ Разпределение България в партньорство с БДЗП. Извършваните наблюдения на живота на щъркеловото семейство са един от подходите за обстойно проучване на ежедневните навици на птиците. На по-късен етап това изследване ще помогне за набелязване на конкретни мерки и стъпки, които биха били полезни за птиците в бъдеще.

 

Източник: Враца в дела и документи, БДЗП

Подобни статии