Начало Градска среда Ще реновират знакови военни паметници във видинско

Ще реновират знакови военни паметници във видинско

от Mariana Gomileva
476 преглеждания

Паметник на Димитър Списаревски в Белоградчик / снимка: Мариана Гомилева

Областната комисия „Военни паметници“ – Видин проведе обсъждане и гласуване на предложения за реновиране на военни паметници на територията на областта, които са в лошо състояние, имат нужда от ремонт и възстановяване и са свързани с предстоящото отбелязване на 110 години от Балканските войни. Заседанието се проведе на 15.10.2021 г., водено от заместник областния управител Илия Каменов. Участие взеха Радослав Симеонов – главен експерт в Министерство на отбраната, представители на общини от областта, Регионалния исторически музей, Областния съвет на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите във Видин и на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните във Видин.  

След направени 8 конкретни предложения от представителите на общинските администрации,  членовете на Областната комисия решиха да бъдат изпратени 6 искания за целево финансиране. Според количествено-стойностните сметки ще са необходими 8818,02 лв., с които ще се ремонтират следните монументи: Паметник в с. Гомотарци, посветен на загиналите в Балканската война (1912-1913); Паметник в с. Сланотрън, изграден 1923г.; Паметник в с. Буковец, посветен на загиналите във войните 1912-1918 г. жители на селото; Паметник на загиналите за защита на Белоградчик през 1913г.; Паметник на загиналите във войните за периода 1912-1945г. в Община Белоградчик; Паметник, посветен на загиналите салашчани – 1912-1913г. и 1915-1918г. Бяха гласувани и предложенията за изграждане на два нови паметника съответно в с. Винарово, общ. Ново село и с. Протопопинци, община Чупрене, за които ще се търси вариант за финансиране през следващата календарна година.

Паметник на полк. Стефан Илиев в Белоградчик / снимка: Мариана Гомилева

На провелото се заседание бе единодушно прието предложението новоизграденият военен паметник на полковник Стефан Илиев – командир на 15-ти пехотен Ломски полк и новоизграденият военен паметник на капитан Димитър Списаревски български офицер, летец, находящи се в гр. Белоградчик, да бъдат включени в Областния регистър на военните паметници.

 

Източник: Областна администрация – Видин

Подобни статии