Начало Новини Ще популяризираме Белоградчишките скали сред корейския артистичен елит

Ще популяризираме Белоградчишките скали сред корейския артистичен елит

от svilen
1412 преглеждания

СеверозапазенаБГ стана генерален партньор на фестивала за съвременно корейско изкуство

Сайтът „Северозапазена България“ е един от генералните партньори на предстоящото първо издание на фестивала за съвременно южнокорейско изкуство и култура „Пулсът на Южна Корея“. Събитието е организирано от фондация Дома Арт и е част от мащабен проект за културен обмен, в рамките на който всяка година различна държава ще представя своите най-изявени съвременни артисти в София, а на следващата година български творци ще представят в съответната държава.

Фестивалът „Пулсът на Южна Корея“ ще бъде открит в София на 30 май и ще продължи до 9 юни. Събитията ще се провеждат в Националната художествена галерия, Vivacom Art Hall, Националната художествена академия и Фабрика 12. Входът е безплатен. В България пристигат южнокорейски артисти от всички жанрове на изкуствата – художници, скулптури, танцьори, музиканти, пърформъри. В програмата на фестивала са включени изложби, лекции, кино прожекции, дискусии, а в Деня на детето – 1 юни, програмата е посветена на занимания за най-малките.

„Пулсът на Южна Корея“ се провежда с институционалната подкрепа на Министерство на културата, Столична община /като част от програмата „София – културна столица на Европа 2019″/ , Посолство на Корея в България, Национална гимназия за приложни изкуства Св. Лука, Национална художествена академия, Национална художествена галерия и Център по кореистика към СУ. За да участват във фестивалната програма в България пристигат 15 от най-нашумелите съвременни корейски артисти. Сред тях е и световноизвестният пърформър Йозмит, участвал заедно с Марина Абрамович и Дейвид Лашапел в МоМА – музей за съвременно изкуство в Ню Йорк и спечелил голямата награда за костюм на Виенския бал 2012 г. Официалното откриване на фестивала ще се състои на 30.05.2013 от 18:30 ч. в Националната художествена галерия.

По покана на сайта Северозапазена България, голяма част от гостуващите корейски артисти ще посетят Белоградчик и Белоградчишките скали. Сайтът е партньор на проявите, които имат за цел не само да предизвикат интерес към съвременното и традиционно корейско изкуство, но и да засилят културния, дипломатическия и впоследствие икономическия обмен между двете държави. От своя страна партньорите ни от фондация Дома Фест подкрепят идеята за популяризиране на природните и културни богатства на Северозапазена България. Повече за инициативите и събитията в рамките на фестивала може да прочетете на сайта на организаторите.

no images were found

Подобни статии