Начало Забележителности „Човек духовен и с изискан вкус…“- частните сгради-съкровища на Видин

„Човек духовен и с изискан вкус…“- частните сгради-съкровища на Видин

от Mariana Gomileva
2197 преглеждания
Фотогалерия: Видинска архитектура

Продължение на I част, посветена на обществените сгради.

Визията на града се променя с бързи темпове. Създават се главните градски пространства. Най-осезателно е строителството на богати жилищни домове, които заменят предимно едноетажните ниски паянтови сгради с дву- и триетажни здания по европейски образец. Фасадите на сградите се разнообразяват с украсителни елементи, използват се готови метални колони, капители, бюстове и фигури, внасяни от Виена, Будапеща, мрамор от Италия, дървен материал от Трансилвания, от Румъния метални решетки за магазините. Дървеният гредоред се заменя от „пруски свод“. Видин се преобразява и става красив европейски град с характерни, ансамблово оформени улици.

Емблематична за центъра на града е сградата на ул. „Цар Александър II“, на ъгъла с ул. „Градинска“, един от неповторимите образци на югоизточната европейска архитектура от края на XIX век. Привличат погледа всички архитектурни и скулптурни елементи и по двете фасади, както и силно изразената пластичност на ъгловата част с внушително издигнатото кубе и шпило. Сградата е една от малкото толкова богато и цялостно решени стилни постройки в страната ни и е паметник с голяма стойност. Строена е за дом на видинския индустриалец Тома Лозанов, по проект на арх. Нешов през 1898 г. Собственикът е притежавал и друга, намираща се противоположно на площада. Впоследствие Тома Лозанов подарява и двете сгради на фонда „Епархийска благотворителност“, открит на 18 ноември 1914 г. от Видинския митрополит Неофит. Втората сграда е дело на арх. Тома Върхота, един също така изящен образец на старата видинска архитектура. Тя бива откупена на публичен търг от същия този Тома Лозанов, който отново я дарява, но този път на Видинското търговско дружество за Търговски дом. По време на социализма е взривена, за да се построи Партиен дом. Така си отива част от застройката на центъра и площада, може би най-хубавата сграда тук.

По проект на арх. Тодор (Тома) Върхота е изградена и прочутата „Къща с куклите“, намираща се на ул. „Широка“. Тя е построена през 1890 г. за жилище на занаятчията Ангел Юванов. Тя е образец на жилищната архитектура от края нa XIX век. Характерна е с изящната си външна архитектура. Забележителното е, че на всички фасади е приложена пластична украса. Много красиви са статуите на жени в антично облекло, разположени на покрива – над главната и задна фасада. Те са били доставени от Италия. Двете от тях държат в ръцете си лира и книжен свитък, което показва определеното отношение на строителя или собственика към музиката и културата изобщо. Сградата е реставрирана. Обявена е за паметник на културата. Някои от характерните за нея пластични елементи намират приложение и в други съседни, и по-далечни къщи в града.

От същия период е и къщата, която се намира на ул. „Екзарх Йосиф“ 15. Видът на тази сграда е характерен за крайдунавските градове. Няма точни данни за строежа, но художникът-реставратор Стоян Златанов го отнася към периода 1895-1900 г. Стилът й не е чист барок, но се отличава с много мека архитектурна линия, много пластика по фасадата и специфичен облик. Стаите са били украсени със стенописи, които за съжаление са заличени. Реставрирана е през 1976 г. от специалисти към Националния институт за паметници на културата, съвместно с видинските художници Петър Бърчев и Цветан Тимотеев и е използвана за Клуб на дейците на културата.

В този район се намира и къщата на Йоница Николов – един от големите дарители във Видин, крупен търговец. Дарява средства за построяването на църква в с. Капитановци, предоставя временно собствения си дом за приют на сираци от войните и построява нова сграда – старчески приют, с всички необходими удобства. Внася във Видинска народна банка огромен капитал за издръжка на приюта. Той е човек духовен и с изискан вкус, къщата му, намираща се на ул. „Найчо Цанов“ и досега е от най-стилните и красиви къщи във Видин. Тя е в стил барок и е копирана от крилото на австрийски дворец.

Жилището на търговеца Яко Б. Коен, построено в 1895 г. до Синагогата. Таваните са украсени с гипсови корнизи и розетки. Външната част е богто декорирана с пластични форми, скулптури, орнаменти и детайли. Други обекти, представителни за творчеството на архитектите, като стилова характеристика, най-близка до тази на първообраза – европейски необарок са: Общинска баня, хотел „Нептун“, хотел-ресторант „Дунав“, сградата на хотел „Поща“.

Следва продължение…

Подобни статии