Начало История Чипровци ще отбележи тържествено 330-тата годишнина от Въстанието

Чипровци ще отбележи тържествено 330-тата годишнина от Въстанието

от Mariana Gomileva
1650 преглеждания

Чипровци, първа копка на параклис-костница | снимка: общ. Чипровци

Чипровци ще отбележи с празнична програма 330-тата годишнина от избухването на Чипровското въстание. Началото на тържествата е на 6 септември от 11 часа с празник на Гушовския манастир. За придвижване до манастира от общината са осигурили безплатен автобус, който ще тръгне в 9 часа от центъра на града. Гушовския манастир е едно от най-натоварените с легенди и историческа символика места в района. Той отдавна не е действащ и по-скоро са останали зидове и руини от някогашния манастир. Всяка година на 6 септември чипровчани се събират около древния кръст, останал на мястото на духовния храм. Според легендата на това място слизал елен, който принасяли в жертва.

В действителност за манастира се знае малко – през XVII век той вече е съществувал и е бил важно духовно средище. По време на Чипровското въстание е опожарен и разграбен и за разлика от Чипровския манастир, не е възстановен.

След поклонението при манастира на Историческия хълм в Чипровци ще има въстановка на боевете от въстанието. Началото е от 19 часа, в „ролята“ на бунтовници и войски ще бъдат самодейци от гр. Хисаря. От 19.30 часа започва концертната програма.

Освен годишнина от въстанието, Чипровци отбелязва и 50-тата си годишнина, откакто е обявен за град в съвременната история на България. На 7 септември ще има само музикална и танцова програма, която започва от 18 часа на централния площад „Чипровско въстание“.

На 8 септември е кулминацията – от 10 часа ще бъде открита обновената експозиция в Историческия музей, а от 11 часа ще започне тържествената сесия на общинския съвет, на която ще бъдат обявени и имената на почетни граждани на гр. Чипровци. Продължава и традицията годишнината от бунта да се отбелязва с научна работа – по повод въстанието ще бъде прочетен доклад за 1688 г.

Тържествената заря-проверка ще започне от 20 часа на площада. Преди това концерт ще изнесе Държавен танцов ансамбъл „Пирин“.

В понеделник силният дъжд не попречи на първата копка, с която започна строежа на католически параклис-костница. Кметът на града Пламен Петков даде символичното начало на строителството. Така за пръв път от 1688 г. Чипровци ще има католически храм, който ще носи името „Света Мария-Майка на Църквата“. Средствата за изграждането са осигурени от общ. Чипровци, дарения от общ. Раковски, отец Иван Топалски и партия ГЕРБ. В гр. Раковски живеят потомци на чипровчани, избягали след въстанието. На първата копка имаше и представител на чипровчани от Банат – Антон Богданов. В Банат и до днес има голяма българска общност от потомци на чипровчани, избягали след въстанието. Част от техните наследници се връщат в България след Освобождението и основават с. Асеново, Никополско.

Подобни статии