Начало Икономика Чипровци търси дарения в съдебна битка срещу кариера за добив

Чипровци търси дарения в съдебна битка срещу кариера за добив

от Mariana Gomileva
2192 преглеждания

Езерото, застрашено от унищожение | снимка: Михаил Лилов, общ. Чипровци

Кампания за набиране на средства започнаха от сдружение „Чипровци, Алтернатива и Развитие – ЧАР“, за да посрещнат разходите по предстоящи съдебни дела срещу концесионера, заплашващ да унищожи една от най-красивите местности в Чипровско. Парите ще бъдат използвани за ангажиране на адвокат по делото за кариерата в местност „Езерото“ над с. Мартиново.

Повече от година сдружение „ЧАР“, с помощта на граждани, община Чипровци и външни експерти се опитва да се пребори срещу концесията за кариера, одобрена от РИОСВ – Монтана. Следващото заседание е насрочено за 29 ноемви в Административен съд – Враца. Делата се гледат там, тъй като съдиите в Монтана си направиха отвод преди няколко месеца.

„Дотук се справяхме сами и на съдебните заседания в АС-Монтана успяхме да защитим планината си и забавихме стартирането на кариерата. Ако не бяхме завели дело, фирмата концесионер можеше да стартира взривовете още през март 2018 г.“, обясняват от Сдружението.

Юристи, до които Severozapazena се допита виждат и други варианти за спиране на концесията – Министерство на икономиката, което организира цялата процедура по договора за концесия, не е длъжна да го сключи.

„Решението може да е политическо, а не чисто юридическо, и съдържанието на това решение да бъде нежеланието на Министерския съвет, чрез Министерство на икономиката, да сключи договора за добив, дори и при открита процедура“, коментира юрист. Евентуално задължение да се сключи договора може да има само ако преди това МС е предоставил разрешение за търсене и проучване, което би било много рядък случай, добави адвоката.

Одобрението на РИОСВ е дадено на „Пътинженеринг-М“ въпреки протестите на жителите и отрицателното становище на общината. Геодезист, назначен от съда, се произнася в полза на обжалващите – не е взето предвид наличието на частни и общински имоти в територията. Съдът отчете и наличието на археологическата важност на тази територия най-вече заради старите миньорски „рупи“. Всички допълнителни експертизи са направени, включително екологичната. Така за съда остава да ги разгледа и да прецени какво решение ще вземе. Вече е ангажиран адвокат, специалист по европейско екологично право, който е водил и печелил много дела против кариери и минни компании.

До януари, когато е второто заседание на съда, трябва се съберат около 2000 лв. С дарения са събрани само част от тях до момента, а разходите вероятно ще нарастват. При загуба на делото от сдружението казват, че им остава само организиране на местен референдум, който да бъде признат и с отрицателно становище към концесията.

Пуснатата от РИОСВ концесия попада в мрежата Натура 2000, а като цяло в направения ОВОС липсва оценка на самото езеро, защото то не е регистрирано като водно тяло, обясняват от „ЧАР“. Историята с кариерата трае вече девет години. Основният проблем е този, с който се сблъскват много населени места из страната – регионалните екоинспекторати или на национално ниво одобряват спорни проекти без да се допита до гражданите и без никаква преценка как ще повлияят върху бъдещето на региона. В случая на Чипровци кариера до Мартиново ще унищожи прохождащия туризъм, ще увеличи замърсяването и ще компроментира пътната мрежа.

За повече информация може да се обадите на тел. +359 893 348756.

Банкова сметка на Чипровци, Алтернатива и Развитие – ЧАР,
IBAN BG79 STSA93000024873348; BIC- STSABGSF; CURRENCY – EUR; BANK DSK
Основание – Дарение – чиста природа

Подобни статии