Начало Забавления Чипровци очаква гости по Великден за Фестивала на Чипровския килим

Чипровци очаква гости по Великден за Фестивала на Чипровския килим

от Mariana Gomileva
2667 преглеждания

Изложби и демонстрации от миналогодишния фестивал | снимка: Ruralbalkans.com, Гавраил Гавраилов

Чипровци очаква много гости на поредния Фестивал на Чипровския килим, който ще се проведе в дните на Великден. Откриването е на 27 април на площад „Чипровско въстание“, от 11 часа. Малко след това ще започне работилница на живо на площада, в която всеки ще може да види процесите в производството на оригинален чипровски килим. В предишни години бяха демонстрирани природни багрила, от които допреди малко повече от век са боядисвали преждите. Днес много малко от килимите са боядисани по този начин, но при желание и поръчка от клиенти, чипровчани все още могат да възстановят старите умения. През целия ден на открито ще има станове и демонстрации на изтъкаването, а от 12.30 часа започва изложбата на готови изделия и конкурс за изтъкаване на фигура от традиционния килим.

В 13.30 ч в Историческия музей ще бъдат представени новите килими, които културната институция успя да закупи и получи като дарение в последната година. От 14 часа е откриването на обновената етнографска експозиция в Катеринината къща. Там са показани традиционня бит и поминък на местното население – торлаците. Вечерта ще продължи с награждаване на победителите в конкурса за тъкане и музикална програма.

През дните на Фестивала на централния площад ще бъдат изложени много килими, част от които могат да се купят на място.

На 28 април програмата започва в 10.30 часа с детски конкурс за малките участници от училище „Петър Парчевич“ и детска градина „Детелина“. Те ще рисуват на открито картини с мотиви от чипровски килими. От 18 часа е концертът на Духовата музика от Вършец, след тях ще свири оркестър „Виво“ – Монтана.

Паралелно с фестивала се провежда и планинско бягане в неделя, 28 април. Под името „Чипровски килими рън“ от BG Events&Guiding. Състезанието е разделено на две – за бегачи и колоездачи. Трасето за бегачите е едно – средно трудно и с много красиви гледки, обещават организаторите. Трасето минава покрай средновековните мини за сребро и злато. Общата дължина е 13 км, денивелацията е 650 метра. Колоездачите ще се състезават на 30 км трасе.

Подобни статии