Начало Икономика Чипровци и Георги Дамяново ще обработват биоотпадъци

Чипровци и Георги Дамяново ще обработват биоотпадъци

от Mariana Gomileva
1511 преглеждания

Кметовете на двете общини Пламен Петков и Цветелина Александрова подписаха договора с министър Нено Димов | снимка: МОСВ

Oбщините Чипровци и Георги Дамяново ще изградят инсталация за преработка на биоразградими и зелени отпадъци. В понеделник договорите бяха връчени официално от министъра на околната среда и водите Нено Димов на кмета на Георги Дамяново Цветелина Александрова и на Чипровци Пламен Петков. Стойността на инвестицията в новата инсталация е общо 3.4 млн. лв, от които 2.5 млн. лв. са осигурени безвъзмездно по Оперативна програма „Околна среда“. Проектът трябва да бъде готов до 19 месеца.

Съоръжението ще може да преработва 2130 тона разделно събрани зелени и биологични отпадъци и ще обслужва 5500 жители на двете общини.

Също по програма „Околна среда“ бяха подписани и договори с три природни парка, сред които „Врачански Балкан“. Старопланинския парк ще получи подкрепа за подобряване на състоянието на природни местообитания и видове от мрежата „Натура 2000“. С помощта на проекта трябва да се увеличи популацията на белоглавия и египетския лешояд, както и на планинския кеклик.

Подобен проект ще се изпълнява и в парк „Рилски манастир“, където ще се направят площадки за подхранване на хищните птици. Друга част от парите ще отидат за възстановяване на местообитания за защитените видове скален орел, черен лешояд и кръстат орел. В парк „Витоша“ европейското финансиране ще отиде за възстановяване и опазване на торфищните комплекси и горите в района на Боянския водопад.