Начало Забавления Чествания на половин век от обявяването на с. Букьовци за град Мизия

Чествания на половин век от обявяването на с. Букьовци за град Мизия

от Mariana Gomileva
851 преглеждания

Най-ранните следи за появата на хора в околностите на някогашното село Букьовци датират от преди 5000 г. Тракийските племена, обитавали онези земи, са оставили богато културно наследство. Намереното през 1925 г. прочуто Букьовско съкровище от сребърни тракийски накити днес се съхранява в Националния исторически музей, София. В края на VI и началото на VII в. славяните основат свое селище в североизточната част на днешна Мизия.

Село Букьовци е оформено през XVIII в. За първи път името му се среща в турски регистър от 1848 г.

В началото на 1870-те години букьовчани създават местен таен революционен комитет за подготовка на въоръжено въстание. В селата са отсядали Левски, Заимов, Бенковски, Волов, Обретенов. Душа на комитета през 1874 г. става учителят Спас Соколов, който участва и в Ботевата чета. Освобождението за този край настъпва на 21 ноември 1877 г.

На 13 февруари 1970 г. с Указ № 344 на Държавния съвет е образуван град с древното име Мизия от сливането на селище от градски тип Букьовци и село Гложене. През 1978 година Гложене е обособено като самостоятелно селище (днес в Община Козлодуй), но Букьовци продължава да се казва Мизия и остава със статут на град.

На 30.07.2020 година в 19:30 часа пред сградата на читалище „Просвета – 1915“ – Мизия, ще се проведе тържествено честване на 50-тата годишнина от обявяването на бившето с. Букьовци за град Мизия.

ПРОГРАМА

за тържественото отбелязване на 50-та годишнина на гр. Мизия

  • Тържествено слово от кмета на Общината – Валя Берчева.
  • Връчване на званието „Почетен гражданин на град Мизия“.
  • Отличаване на изявени граждани и деца от гр. Мизия.
  • Представяне на послание за капсулата на времето за бъдещите поколения.
  • Поздрав към гражданите и гостите на Мизия поднесен от деца от ЦПЛР.
  • Поздрав към гражданите и гостите на Мизия поднесен от трио „ТЕНОРИТЕ“.
  • Тържествена заря.

Дейностите ще се провеждат при спазване на необходимите засилени противоепидемични мерки в съответствие с указанията.

Колело с кутия за пожелания в гр. Мизия

По повод 50-годишнината на гр. Мизия пред сградата на общината беше монтирано „колело на пожеланията“. Всеки, който искаше да сподели своите пожелания и очаквания към бъдещото поколение на града, можеше да напише писмо, което да пусне в пощенската кутия на колелото. Всичко е обобщено в едно послание към младите хора на Мизия и ще бъде съхранено в капсула на времето.

Източник: общ. Мизия

Подобни статии