Начало Градска среда Честване на 3-ти март в Мездра и околните села

Честване на 3-ти март в Мездра и околните села

от Mariana Gomileva
861 преглеждания

Почит пред националния флаг / снимка: Община Мездра

С празнични прояви на 3 март в гр. Мездра и в няколко села на общината ще бъде честван Националният празник на Република България 3-ти март.

Тържеството в Мездра е от 9:30 часа на градския площад. Празничната програма включва издигане на знамената на Република България, на Община Мездра и на Европейския съюз, слово на кмета на общината Иван Аспарухов, литературно-музикална композиция на Група за художествено слово, Група „Приказен свят”, Вокална група „Детски свят“ и мажоретен състав към Център за подкрепа за личностно развитие и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за национално освобождение и обединение.

В 10:10 часа официално ще бъде открито 20-ото, юбилейно издание на Републиканския шосеен пробег „3 март“, в който ще вземат участие атлети от цялата страна. Награждаването на призьорите в кроса е в 12:30 часа.

Републиканския шосеен пробег „3 март“ / снимка: общ. Мездра

144-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство ще бъде отбелязана и в с. Моравица. Програмата предвижда автошествие по улиците на селото, което ще тръгне в 10:30 часа, тематичен рецитал на възпитаници на местната детска градина и на ОУ „Васил Кънчов“, поднасяне на венци и цветя пред войнишкия паметник и пресъздаване на „живи картини“ от Освобождението от членове на Национален съюз „Единение“.

Денят на Свободата – 3 март, ще честват съвместно жителите на селата Зверино, Игнатица и Оселна. В 10:30 часа от читалището в Зверино ще тръгне литийно шествие, а от 11:00 часа на стадиона в най-голямото село в общината ще започне празнична програма с участието на ученици от СУ „Св. Климент Охридски“, на Ансамбъл „Мездра“ и на Литаковската духова музика.

За четвърти път родолюбци от района на Искърското дефиле ще се присъединят към общобългарската инициатива „Пробуждане с хоро“, организирана за седма поредна година у нас и в чужбина от Сдружение „Азбукари“.

От 12:00 часа Националният празник на Република България ще бъде отбелязан и в Кметство Ослен Криводол, където също ще се присъединят към инициативата „Пробуждане с хоро“.

 

Източник: Община Мездра

Подобни статии