Начало История Честване на 171 години от Белоградчишкото въстание

Честване на 171 години от Белоградчишкото въстание

от Mariana Gomileva
246 преглеждания

Паметникът на загиналите във въстанието през 1850 г. / снимка: проф. Борислав Тошев

Основната част от борбата по време на въстанието през 1850 г. е съсредоточена около Белоградчик и крепостта, а главните съзаклятници са белоградчишки граждани. Въстанието е потушено с много репресии, но в последвали преговори с османските власти българите успяват да получат отстъпки и права, каквито не са имали преди.

През 2020 г. в Белоградчик трябваше да има мащабни чествания на кръглата годишнина от въстанието от 1850 година. Опасността от разпространението на COVID-19 обаче осуети плановете. Ето какво уточни кметът на община Белоградчик Борис Николов:

„Това е най-голямото въстание в България срещу турското робство. Това е много важно събитие за нашето население, за историята на нашите предци, които са се вдигнали, знаейки, че отиват срещу многобройна и силно въоръжена турска войска да воюват с кремъклийки, с вили и лопати. Но хората са се вдигнали с национален дух и силно желание да се включат в националната борба за свобода. Да изкажем нашата признателност към предците ни, които са участвали в това въстание и да отдадем почитта си към тези, които са оставили своите кости в Крепостта и на другите места в тази борба. Много е показателна ценностната система на тези хора, живели преди близо 200 години – тяхната любов към родината, борбата им за справедливост, а сега нещата, за съжаление, са по-различни, с времето се промени ценностната система на нашия народ. Коронавирусът до някъде, според мен мотивира едни по-човешки отношения и едно по-отговорно отношение в обществото.

Тази година от Общината са организирали отбелязване на празника със следната програма на 29 май:

19:30 – 19:50 ч. ПАНИХИДА В ХРАМ „СВ. ВМЧК ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ“

19:50 – 20:00 ч. ПОДНАСЯНЕ ЦВЕТЯ НА ГРОБОВЕТЕ НА ИНИЦИАТОРИТЕ НА ВЪСТАНИЕТО

20:00 – 21:00 ч. ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ОТ ХРАМ „СВ. ВМЧК ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ“ ДО ПАМЕТНИКА НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪСТАНИЦИ ПРИ БЕЛОГРАДЧИШКАТА КРЕПОСТ

Поднасяне на венци на „Паметника на въстаника” пред Исторически музей – Белоградчик от името на община Белоградчик и на вицепрезидента на Република България

21:00 ч. ТЪРЖЕСТВО ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪСТАННИЦИ
Слово на инж. Борис Николов – Кмет на община Белоградчик;
Слово на г-жа Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България;
Слово на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил;
Обявяване имената на загиналите във въстанието.

Поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите въстаници

Тържествена заря

 

Източник: Община Белоградчик

 

Подобни статии