Начало Еврофинансиране Черни лешояди загнездиха в ПП „Врачански Балкан“

Черни лешояди загнездиха в ПП „Врачански Балкан“

от Mariana Gomileva
216 преглеждания

 От няколко месеца двойката картали Патева и Бараба обитават естествено гнездо на територията на Природен парк “Врачански Балкан”. Това е първото гнездо на територията на природния парк и голям успех за парковата дирекция и организациите, работещи за завръщането на вида в страната.

   Тази значима за региона новина е резултат от системната работа на Дружеството за защита на хищните птици, Фонда за дивата флора и фауна, Фондация Екообщност, Зелени Балкани и Дирекция на природен парк “Врачански Балкан”, довела до завръщането на вида в Западна Стара Планина.

    В района вече са сформирани 7 двойки. Припомняме, че черният лешояд се завърна в страната, в резултат на дългосрочна консервационна програма, финансира от страна на ЕК, редица европейски зоопаркове и донори, както и десетки дарители от страната и чужбина.

   “Този успех е пример как съвместната работа между гражданските организации и институциите, могат да дадат отлични резултати за опазване на природата и в полза на обществото”, заяви Георги Стоянов от екипа на проект “Живот за брадатия лешояд”. Последното съобщение за гнездене на черни лешояди в района е от Атанасов през 1931 г., като тогава е съобщено гнездене на птиците в района на Черепиш.

   През миналата година в района на Западна Стара Планина имаше сформирани четири-пет двойки от вида, а тази година има вече седем.  В момента двойките се наблюдават и очакваме новини за гнездовия им успех.

   И още интересни факти:

   Птиците Патева и Бараба са кръстени – Патева – на големия български орнитолог Павел Патев, а Бараба… – на самия себе си. (Речник на Българския език – Бараба – Работник, който троши камъни за настилка на шосета. 2. Разг. Пренебр. Бездомен, с лош външен вид човек). Изглежда, че съюзът между птица с името на научен работник и на общ работник е успешен и се надяваме те да ни зарадват с поколение.
     Птиците Патева и Бараба са дарени на България от Испания – регионалното правителство на Екстрамадура, за да се завърне вида и у нас. На страната се даряват рехабилитирани птици, които са паднали от гнезда или са имали други проблеми и са възстановени, и способни на живот в дивата природа.

     Патева е излюпена през май 2020 г. Първоначално е приета в спасителен център Los Hronos от Finca Los Badillos. Преминава курс по рехабилитация в спасителния център на организацията AMUS. През март 2021 г. пристига в България и е настанена в адаптационна волиера във Врачански Балкан. Бараба е излюпен през 2018 г. Постъпила е в центъра CRFS Los Hornos през септември 2018 г., като дезориентиран и изтощен. През 2019 г. е изпратен в България, адаптиран във волиера и пуснат на територията на Врачански Балкан през май 2020 г.

Източник: ПП „Врачански Балкан“

Подобни статии