Начало Забележителности Църквата „Успение на Пресвета Богородица” в Оряхово – 112 години пазител на вярата

Църквата „Успение на Пресвета Богородица” в Оряхово – 112 години пазител на вярата

от Mariana Gomileva
991 преглеждания

Фасадата на църквата “Успение на Пресвета Богородица” в Оряхово / снимка: „Карта на времето“

Църквата “Успение на Пресвета Богородица” е една от най-важните забележителности на град Оряхово. За историята й са запазени сравнително малко документи. Ценен извор е протоколната книга на строителната комисия, която се съхранява в Историческия музей в гр. Оряхово.

Строежът на църквата “Успение на Пресвета Богородица” започва през 1906 г. За работата отговаря специална комисия с председател свещеник Христо Томов и членове кметът на града Александър Ставрев, протойерей Иван Опров, свещеник Павел Иванов, както и миряни, сред които опълченеца Кръстю Беляков, Марко Петров, Иван Томов, Коста Цачов, Атанас Пантелеев, Петър Драшански, Петко Бенов, Христо Стефанов, Тачо Димитров, Никола Маринов, Иван Куков и Ст. Иванов.                                 

Както разбираме от протокол от 23.04.1911 г., от общинския бюджет са осигурени 3000 лева помощ за църквата, но се оказва, че сумата не е достатъчна. Част от дървения материал е дарен от жител на Оряхово, а останалият е закупен от местни търговци. Решено е неизползваният при стоежа дървен материал да се продаде на търг и получените пари да се използват за църквата.

Майсторът строител Иван Околийски умира преди завършването на сградата и се налага да потърсят друг, който да завърши строежа. За изработване на дървените предмети е сключен договор с резбаря Петър Кявчев от гр. София, но цените му се оказват прекалено високи. Врачанският митрополит настоява да се развали договора. Предложението му е обсъдено от комисията на 13.04.1911 г. и е нает друг резбар – Ганчо Марангозов също от София. От Митротолията не одобряват направения солей (издигнато над пода място пред олтара). Според част от членовете на комисията солеят трябва да се промени и един от тях дори рисува на пода с въглен „правилния” солей. Според други преработването ще бъде много скъпо, а времето за освещаването наближава. С протокол от 25.05.1911 г. е решено храмът да се открие с този солей, а по-късно да се направи друг. По предварително решение на комисията църквата “Успение на Пресвета Богородица” е осветена на 15 август 1911 г., когато е патронният празник на храма Успение Богородично. Оттогава до днес тя е действаща.

Храмът има сложна архитектура, напомняща руските църкви. Тя е кръстокуполна от типа с две подпори, а вътрешността й има почти квадратна форма. Куполите са три, с полусферична форма, и оптически увеличават височината на сградата. Фасадата на църквата е украсена основно в жълт цвят, но има орнаменти в бяло и червено. Много интересна е и вътрешната украса. Дверите на главния иконостас са покрити с дърворезба. Богато украсени са също двата малки иконостаса и владишкият трон. Има данни, че освен българи, икони са рисували руски и румънски художници, но за съжаление имената им не са запазени. Много интересни са двата месингови свещника. Те са сравнително малки – имат места за десет свещи – но са изключително хубави. Свещниците са дело на майстор Русев от гр. Русе – същият, който е направил и първата камбана на църквата.

На пръв поглед църквата „Успение на Пресвета Богородица” в Оряхово е типичен християнски храм от началото на ХХ в., но това, което я прави уникална, е нейната история и важното й значение за живота на оряховчани.

 

Източник: д-р Деница Петрова („Карта на времето“ – РБ „Христо Ботев“, Враца)

Подобни статии