Начало Албум Ценни семейни снимки от Белоградчик

Ценни семейни снимки от Белоградчик

от Mariana Gomileva
3010 преглеждания

За Международен ден на семейството е обявен 15 май. Това става през 1993 г. от Генералната асамблея на ООН с решение на Общото събрание на ООН от 20 септември 1993 г. Празникът официално се чества от 1994 г. Идеята е да привлече общественото внимание към редица проблеми в семейството. Според ООН, когато се нарушават основните права на едно семейство, под заплаха е единството на цялото човешко семейство. Всяка година Международният ден на семейството се провежда под различен надслов и отразява значението, което международната общност отдава на семействата

Ето няколко снимки на видни семейства от миналото, живели в Белоградчик в миналото. Те са съхранени от проф. Тошев, като за по-голямата им реалистичност той е използвал специална техника за оцветяване на черно-бели стари снимки.

  1. Фамилна снимка на Иван Кирков – кметът, който засади боровата гора на Парка – тя стана един от символите на града, която за съжаление не е опазена и тепърва се почиства, за да бъде облагородена отново.
    (Иван Кирков – долу, дясно)

  1. Evon (Иван John) Metoff (1896, Белоградчик – 1964, Nortville, САЩ), (втори вдясно) – фермер, завършил прогимназията в Белоградчик, с майка си, сестра си и тримата си братя, всички от Белоградчик – снимка в Америка

  1. Eдна прочута фамилия на македонски революционери – Думбалакови. Когато Македония е останала под турско робство, фамилията се е преместила в свободна България. Снимката е направена през 1907 г. в Белоградчик. Децата на първия ред от ляво: (1) Невена Илиева (1900–1992), (3) Надежда Илиева (1902-1920) и (5) Кирил Илиев (1898-1979) са родени в Белоградчик. Братята Димитър Думбалаков и Трендафил Думбалаков са загинали за освобождението на Македония, но Михаил Думбалаков (първи вляво) е останал жив – той е между главните организатори на горянското движение в България след 1944 г. – през 1948 г. е заловен и осъден на смърт, но поради напреднала възраст е амнистиран – изпаднал в крайна мизерия на 13 февруари 1959 г. се е самоубил. Оставил е ценни книги за Македония и борбите там.

  1. Старите Белоградчишки фамилии: Главчеви и Матеви в 1913 г.

  1. Пикник на Парка при Ловния дом: Конови, около 1930 г.

Подобни статии