Начало Забележителности Ценна находка от Видинско на божествата Хадес и Персефона

Ценна находка от Видинско на божествата Хадес и Персефона

от Mariana Gomileva
1177 преглеждания

Експонат от Видинския край на божествата Хадес и Персефона / снимка: РИМ – Видин

Статуарна група на Хадес и Персефона от II в., намерена във Видинско и постъпила в музея през 1944 г. в момента е изложена в Епиграфския център до крепостта „Баба Вида“. Хадес и Персефона са представени седнали на двоен трон, между тях са изобразени трите глави на кучето Цербер.

Из митологията:

Персефона била стройна и много красива девойка и в нея били влюбени и богове и смъртни. Нейната ръка искали и Аполон и Посейдон, но майка и́ смятала, че тя е още твърде млада за тези ухажвания и, за да отърве дъщеря си от почитатели, я изпратила в Сицилия. Там Персефона се чувствала чудесно. По цял ден събирала цветя и се разхождала със своите приятелки. За нещастие, един ден я видял богът Хадес (син на Кронос и Реа, брат на Зевс и Посейдон и владетел на подземното царство). Той помолил Гея да залиса Персефона и тя и́ показала теменужка – чудно цвете, което никой дотогава не бил виждал. Щом се затичала да го откъсне, земята се разтворила, Хадес се появил на колесницата си, отвлякъл Персефона и изчезнал обратно. Когато майка и́ Деметра разбрала какво се е случило тръгнала да я търси, но никъде нямало и следа от дъщеря и́. Питала всеки срещнат дали не я е виждал някъде и на десетия ден Хелиос – богът на слънцето – и́ казал, че Персефона е в подземното царство. Деметра се отчаяла. Всичко за нея загубило смисъл – нищо не и́ се правело, никого не искала да вижда.

Хадес и Персефона в картина на Лука Джордано

Животът на Земята започнал да замира – растенията изсъхвали, животните умирали. Боговете се притеснили. Зевс изпратил при нея богинята Ирида да я убеди да се върне на Олимп, но Деметра отказала да го направи, докато Хадес не върнел дъщеря и́. Зевс решил да предприеме нещо, защото в противен случай, всичко на Земята щяло да загине. Помолил брат си Хадес да върне Персефона на майка и́. Хадес се съгласил, но преди тя да тръгне и́ дал няколко зрънца от нар – символ на брака. Персефона изяла зърната и никога вече не можела да забрави или изостави Хадес. Върнала се на Олимп. Щом я видяла Деметра, засияла – раззеленили се дърветата, разцъфнали цветята. Зевс наредил Персефона да бъде две трети от годината при майка си и една трета с Хадес. Всяка година щом дойде време Персефона да се върне при съпруга си в подземния свят, Деметра отново потъва в скръб. Птиците спират да пеят, листата на дърветата окапват и изсъхват цветята – идва зимата.
С тази легенда е свързано обяснението на годишните времена в античността. Приятните плодородни сезони съвпадат с престоя на Персефона на земята, а мрачните и студени дни – с преселването ѝ в подземното царство.
Култът към хтоничните божества винаги и навсякъде е намирал почитатели, защото само смъртта не може да бъде избегната от никого. Затова е обяснимо, че в земите на Горна Мизия, една от най-големите скулптури, свързани с религията, е посветена именно на Хадес и Персефона. Обаче Хадес винаги е смятан за второстепенен бог, няма потомство, не му се принасят жертви и не му се посвещават храмове.


***
Скъпи приятели на историята, Регионален исторически музей – Видин ще ни очаква, когато отвори отново врати, за да ни разкаже още интересни истории и да ни покаже още ценни експонати.
Дотогава можем да бъдем негови гости във виртуалните разходки в музейните обекти

„Бъдете здрави и спазвайте инструкциите на Националия кризисен щаб!“, призовават от музея.

 

Източник: Регионален исторически музей – Видин

Подобни статии