Начало Култура и развлечения Художници от Северозапада представят „Ден на Земята“

Художници от Северозапада представят „Ден на Земята“

от Mariana Gomileva
1221 преглеждания

Картина от изложбата „Ден на Земята“, която ще се открие на 22.04.2022 г. в 16 ч. в Малката зала на художествена галерия „Иван Фунев“ към Регионален Исторически Музей – Враца

Всяка година милиони хора по света на 22 април отбелязват Деня на Земята. За пръв път празникът се е чествал през 1970 г. в САЩ и Канада. По традиция от тогава на тази дата хора от десетки страни от всички континенти се обединяват в името на една обща цел – търсене на дългосрочни и трайни решения за излизане от задълбочаващата се криза в състоянието на околната среда и кризата в човешките взаимоотношения. За изминалите години Денят на Земята се превърна в най-големия нерелигиозен празник в света, отбелязван от над поло­вин милиард души. Република България бе между първите страни в света, които още през 1990 г. се присъединиха към отбе­лязва­нето на 22 април с различни иници­ативи.

Целта на Деня на Земята е създаването на най-голямото световно движение за опазване на околната среда, което да води до позитивна промяна за хората и планетата, свързвайки над 75 000 партньори от повече от 190 държави и ангажира повече от половин милиард души.

Идеята е да привлече вниманието на хората към замърсяването на природата и да се популяризира екологичния начин на живот. Организират се всякакъв тип инициативи от природозащитните организации, държавните екологични институции и хора, които ценят природата. Съмишленици се включват в отбелязването на този ден с изложби, представления, семинари, походи и други.

Денят на Земята се чества от различ­ни държавни институции, обществени движения, Българската православ­на църква, фондации, медии, отделни личности – учени, политици, хо­ра на изкуството, подрастващото поколение. В Северозападна България също традиционно се организират различни инициативите по повод Деня на земята.

Двама талантливи млади художници от Враца ще се включат в тазгодишното отбелязване на празника със специална изложба посветена на природата.

Владислав Чавдаров от Чипровско и Марио Бондоков от Видинско са познати на публиката от смелото съчетаване на различни художествени техники. В изложбата си „Северозапада“, която представиха преди време в Историческия музей в Чипровци, младите автори изненадаха с прецизна работа с маслени бои, с шпатула, въглен и дори химикал. Идеята на творбите им беше да се покаже красивата и зелена природа, въпреки сивото ежедневие на хората в този регион.

В предстоящата изложба „Ден на Земята“, художниците ще представят близо 20 природни маслени картини живопис от цял свят – златисто обагрена есенна гора и експлозия от розови цветчета на пищно цъфнала японска вишна са само част от платната, които предстоят да видят посетителите в Малката зала на художествена галерия „Иван Фунев“ към Регионален Исторически Музей – Враца.

Картина от изложбата „Ден на Земята“

Картина от изложбата „Ден на Земята“

Ето какво сподели Владислав Чавдаров в навечерието на Деня на Земята 2022: „Подготвили сме една скромна изложба, с която бихме искали да покажем част от красотите на майката Земя. Акцентът е върху различни дървесни видове – всеки смайващ по свой начин. Ще представим картини на подбрани дървета от цял свят, с идеята, че всяко е уникално по вида си, но в същото време „работи“ заедно с многобройните зелени площи на планетата, дарявайки ни с чист въздух и осигурявайки ни едно по-добро, свежо и красиво място за живот. Това е нашето послание – нека и ние като дърветата, всеки сам по себе си бъде уникален, но да работим заедно, за да имаме по-зелени дни.“

Официалното откриване на художествената изложба ще бъде на 22.04.2022 г. в 16:00 часа в Малката зала на художествена галерия „Иван Фунев“ към Регионален Исторически Музей – Враца.

 

Подобни статии