Начало Култура Художникът Вълчан Петров представя „Душата ми в храма“ в Монтана

Художникът Вълчан Петров представя „Душата ми в храма“ в Монтана

от Mariana Gomileva
276 преглеждания

Картина на Вълчан Петров от цикъла „Душата ми в храма“

Изложбата „Душата ми в храма“ на пловдивския художник Вълчан Петров ще бъде открита на 6 септември в 17:00 ч. в Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана. Платната на големия творец ще останат в залата за временни експозиции до 6 октомври.

Художникът Вълчан Петров и кметът на Монтана Златко Живков / снимка: общ. Монтана

Голямата изложба е подготвена по повод рождения ден на автора и бе представена в Пловдив на 11 май. Монтана е вторият град, в който той гостува с тази представителна за творчеството му колекция. В композициите си Вълчан Петров по неподражаем начин интерпретира старата българска икона и теми от митологията. Платната са наситени с езически и християнски символи, образи и сюжети.

Вълчан Петров е роден в Хисаря през 1947 г. Завършил е специалност „Стенопис“ в Националната художествена академия. Той е автор на над 15 фрески, мозайки и керамики, които обогатяват пейзажа в различни градове в България, сред които и Монтана. В съавторство с Тома Върбанов той е сътворил мозайката на фасадата на сграда в централната част на града (над офиса на KBC банк). Негови са фреските в старото кино и в заседателната зала на Младежкия дом. Вълчан Петров е участвал е в десетки общи художествени изложби. Представял е около 40 самостоятелни изложби, една от които през 1976 г.  в Монтана (тогава Михайловград).  Забележителният художник е носител е на близо 15 национални и международни награди. През 2021 г. той спечели голямата награда на Националната изложба биенале „Тенец“ – Монтана. Отличието му бе присъдено за картината „Сезоните на бай Йордан“, защото тя претворява по уникален начин посланията на Йордан Радичков и духа на Северозапада.

„Сезоните на бай Йордан“ от Вълчан Петров / снимка: Калина Георгиева

Творби на Вълчан Петров са част от фонда на Националната художествена галерия в София и галериите в още 17 български града. Негови картини са притежание на музеи за изящно изкуство и частни колекции в Мексико, Бразилия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Малта, Гърция, Япония и Швейцария.

Паралелно с творческите си търсения, Вълчан Петров е преподавал в художествената гимназия в Пловдив и бил е директор на Градска художествена галерия – Пловдив. От 1993 г. е художник на свободна практика.

 

Източник: Община Монтана