Начало История Християни и мюсюлмани от Видинско и Белоградчишко дават живота си в Първата световна война

Християни и мюсюлмани от Видинско и Белоградчишко дават живота си в Първата световна война

от Mariana Gomileva
2604 преглеждания

Гробовете на загиналите офицери в двора на черквата в с. Големаново, Кулско | снимки: „Белоградчишки илюстрован лист“

Близо 90 хил. души – загинали и безследно изчезнали, е равносметката на Първата световна война за България. Имената, месторождението и мястото им на смъртта вече е информация, напълно достъпна онлайн, съобщиха от Държавна агенция „Архиви“. Сайтът „Войните на България (1878-1945 г.) вече е допълнен с данните за загиналите военнослужещи в най-смъртоносната от всички войни, в които страната ни е участвала.

Възможно най-точното преброяване на жертвите досега премахва дублирането на някои от загиналите. До събирането и преглеждането на всички налични свидетелства се е смятало, че броят на жертвите е над 100 хил. души. С добавяне на още данни е възможно броят им да се повиши над идентифицираните 90 хил. жертви. Някои от войниците са изчезнали без да останат никакви следи от тях – има случаи, когато телата им са попаднали на вражеска територия, или са пленени и следите им се изгубват, разказаха историците.

Експертите от Държавния архив са сравнявали множество документи и са открили, че в някои случаи има повторение на имена – ако например един войник е преминал в различни полкове и смъртта му е отбелязана в документите на всеки от тях. Така историците са откривали съвпадение на имена, рождено място, дата и място на смъртта – което води до извода, че става въпрос за един и същ войник, обясниха от ДА „Архиви“. Включена е информация и за загиналите след края на войната, вследствие на наранявания от фронта – техният брой не е много, разказаха от Архива.

Дигитализираните документи позволяват да се направят справки по първо име, презиме или фамилия, място на рождение, войскова част, място на смъртта и погребението. Пълните данни включват и чинове на загиналите, като всеки може да види и сканираните оригинални документи.

Допълненото съдържание за Първата световна война е заключителния етап по проекта за новата база данни за конфликта. Тя е създадена по документи, съхранявани в Държавния военно-исторически архив – Велико Търново. Председателят на ДА „Архиви“ доц. Михаил Груев коментира, че всеки българин има сред предците си поне един участник във войните или загинал на бойните полета. С електронната база данни семейната памет може да се допълни, дори ако разполагате само с откъслечни сведения, обяснява доц. Груев. Така например може да намерите данни за всички загинали от дадено населено място, от отделна войскова част и място на смъртта.

От Видинско например броят на загиналите обхваща над 50 страници с информация в дигиталния архив. Сред тях има много войници с еврейски и турски имена, наред с българските.

Освен за Първата световна война, е допълнена и обновена и страницата „Балканските войни 1912-1913 г. Там може да намерите повече от 1260 документи и снимки от държавните архиви, с които се проследяват подготовката на бойните действия, битките и техния ход, военновременния живот и последиците от войните, казват от ДА „Архиви“.

Поручик Христо Цолов | снимка: "Белоградчишки лист" (Първа световна война)

Проучване на проф. Борислав Тошев разкрива имената на над 20 военнослужещи, родени в Белоградчик и дали живота си в годините на Първата световна война. Сред тях е поручик Христо Цолов (на снимката), и както от други места, сред имената има и много мюсюлмански – на български турци или на българо-мохамедани.

Още за загиналите от Белоградчик може да прочетете в „Белоградчишки ежедневен илюстрован лист“ тук:

В атака от Белоградчик към Княжевац, 1915 г. | снимка: "Белоградчишки лист" (Първа световна война)

Подобни статии