Начало Забавления „Хиляда и една нощ“ под звездите в Белоградчишката крепост

„Хиляда и една нощ“ под звездите в Белоградчишката крепост

от Mariana Gomileva
944 преглеждания

Сцена от балета „Хиляда и една нощ“ / снимка: Софийска опера и балет

На откритата сцена на Белоградчишките скали за седма поредна година изкуство и природа си дават среща и предизвикват прекрасни емоции у публиката.

Балетен уикенд с „Хиляда и една нощ“ от 12 до 14 август очаква почитателите на класическия танц, които искат да съчетаят насладата от красотата на природата с тази на изкуството. Първата балетна премиера за сезон 2021 – 2022 на Софийска опера и балет „Хиляда и една нощ“ се посрещна възторжено от публиката и сега предстои да бъде представена адаптирана за открита сцена версия на балета. Сред величествената красота на Белоградчишките скали този нестандартен балетен спектакъл, който във всеки свой детайл носи дъха на Ориента, ще зареди публиката с красиви емоции.

Балетът „Хиляда и една нощ“ на азербайджанския композитор Фикрет Амиров разказва историята на суровия султан Шахриар и красивата, и мъдра Шехерезада. Нощ след нощ сладкодумната Шехерезада разказва на Шахриар истории, които показват основни женски качества като красота, мъдрост и доброта и постепенно разтопяват леденото сърце на султана. Спецификата и сложността на хореографията, сложността на музика, в която преобладаващ е инструментариумът от ударни инструменти, са предизвикателство за всеки артист.

Хореограф на балета е Елдар Алиев, постави за балетната трупа на Софийска опера балета „Корсар“, а сега е поканен да постави „Хиляда и една нощ. „Неокласика с фолклорни елементи, изключително трудна в техническо отношение“ – така характеризира сам хореографската си творба Елдар Алиев.

На 12, 13 и 14 август от 20 ч. в балета „Хиляда и една нощ“ публиката ще види в ролята на Шехерезада Боряна Петрова, на Нурида  – София Абенанти и Венера Христова, на Шахриар – Никола Хаджитанев, Роб – Емил Йорданов.

Времетраене 2:00, Антракти 1 – Открита сцена пред Белоградчишки скали, гр.Белоградчик. Спектакълът се изпълнява с музика от запис! Адаптирана версия за открита сцена!

Сцена от балета „Хиляда и една нощ“ / снимка: Софийска опера и балет

СИНОПСИС

Първо действие

Пулсиращи барабани сигнализират вдигането на завесата и се разкрива двореца на Шахриар, могъщ султан и умел ловец. Докато Шахриар танцува със съпругата си Нурида, приятелите на султана пристигат и го канят да отиде заедно тях на лов. Разкъсван между любовта към жена си и привързаността си към лова, Шахриар тръгва, след като Нурида го убеждава да отиде.

Нурида танцува мечтателна вариация, която завършва, като удря три пъти гонг. Прозвучаването на гонга е сигнал за началото на оргия, по време на която Нурида се наслаждава на удоволствията на любимия си роб. Шахриар се връща внезапно и разгулът спира. Докато участниците предпазливо се отдалечават, разгневеният султан призовава палачи, за да убие Нурида. Останал сам с яростта си, султанът решава всички млади жени на царството да последват Нурида в смъртта. Палачите се появяват заедно с жените, които плачат за милост. Без да знае за случилото се, Шехерезада се впуска на мястото на клането. Палачите я сграбчват, но Шахриар, запленен от красотата й, се намесва. Султанът се бори с яростта си към Нурида и неочакваната обич, която изпитва към Шехерезада.

Второ действие

Когато завесата се вдига, Шахриар тъкмо е спрял екзекуцията на Шехерезада. Шехерезада се моли за живота си, като предлага да й бъде позволено да се откупи, като разкрие на султана характерните за жените мъдрост, красота и нежност. Сладкодумна разказвачка, Шехерезада се спасява от палача, докато успява да поддържа интереса на султана.

Първата история, която разказва, е за Синдбад и омагьосаната птица. Зъл Гарван се влюбил в девойка, която не отвръща на чувствата му. Гарванът й е направил заклинание, което я е превърнало в птица. Гарванът иска любовта на Омагьосаната птица, но тя го отхвърля, избирайки смъртта пред неговата власт. Синдбад спасява Омагьосаната птица, като убива Гарвана и по този начин връща на девойката човешкия облик. Шахриар е развълнуван от историята, но раната, нанесена от Нурида, все още е твърде болезнена, за да му позволи да пощади Шехерезада.

Следващата история, която Шехерезада разказва, е за Аладин.

Аладин намира една лампа и я почиства, за да я продаде и с парите да си купи хляб. Без да знае, че е наблюдаван от Магьосника, Аладин търка лампата, с което предизвиква появата на един Джин. Магьосникът решава да открадне лампата и следва Аладин, който влиза на пазара с приятелите си. Звуци от рогове обявяват приближаването на принцеса Будур, чиято красота никога не е била виждана от никой в царството. Всички на пазара се покланят, но любопитството на Аладин го кара да погледне принцесата. Докато Аладин не може да откъсне поглед от принцеса Будур, Магьосникът открадва лампата. По-късно, когато му хрумва да използва силата на лампата, за да спечели ръката на принцесата, Аладин разбира, че лампата е изчезнала. Той я намира в ръцете на Магьосника. В борбата за лампата Аладин побеждава. С помощта на Джина, Аладин и Будур се събират завинаги.

Получила разрешение да продължи своите истории, Шехерезада разказва за един грънчар, Али Баба, който открива пещерата на група крадци. Али Баба последва крадците в скривалището и си взема от богатството им, но е разкрит и подгонен от крадците. В опит да го заловят, крадците се скриват в делвите пред къщата му. Водачът чука на вратата. Отваря Марджана, съпругата на Али Баба, която се опитва да разсее водача, докато Али Баба се измъква. Тя напълва делвите край къщата с горещо масло и заедно с Али Баба убива водача на крадците.

С разказите си Шехерезада спечелва помилване. Докато танцува със султана, ловците се завръщат и канят Шахриар да се присъедини към тях. Той заминава с ловците и Шехерезада се озовава сама. Тя удря три пъти гонга, призовавайки героите на своите истории. Все още воден от спомена за неотдавнашната измяна, подозрителният Шахриар се връща внезапно и открива Шехерезада да се весели с въображаемите си приятели. Възхитен от нея, султанът й се заклева във вечна любов.

Ето видео от репетицията за спектакъла:

https://www.facebook.com/SofiaNationalOpera/videos/404663968427992/

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSofiaNationalOpera%2Fvideos%2F404663968427992%2F&show_text=false&width=268&t=0″ width=“268″ height=“476″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Софийска опера и балет има мобилна каса в град Белоградчик в читалището на площад Възраждане №1, с работно време 11:00-14:00 и 15:00-18:00 ч. В ДНИТЕ, В КОИТО ИМА СПЕКТАКЛИ, КАСАТА СЕ МЕСТИ НА ВХОДА НА КРЕПОСТТА КАЛЕТО И РАБОТИ ОТ 18:30 ДО НАЧАЛОТО НА СПЕКТАКЪЛА.
Тел. 0882 75 39 21

Сградата на НЧ „Развитие 1893 г.“ – Белоградчик, където е открита мобилна каса

Източник: Софийска опера и балет

 

 

Подобни статии