Начало Албум Фотогалерия: Цветовете на Бойница и Златния рог

Фотогалерия: Цветовете на Бойница и Златния рог

от Mariana Gomileva
7616 преглеждания

Традиционното облекло на българите от Видинска област се отличава с много ярки, наситени цветове за женските носии, преобладаващо бяло за мъжките. В равнинната част, около Златния рог, е много силно влиянието отвъд Дунав – това, което днес наричаме „влашко“, румънско. Характерно за женските носии в това облекло са вертикално разположените бродерии – в по другите райони на страната те обикновено са на хоризонтални редове на престилките и сукманите. Носиите, особено по-празничните, са двупрестилчени – задната престилка е богато украсена с бродерии, ширити, може да има и мъниста. Богата украса има и по предната, с повтарящи се цветни мотиви  и върху горната дреха.

В района на с. Бойница жените са съчетавали предната и задната престилка по цветове – зелено, синьо, червено, черно. Червеният цвят, който днес можем да видим по много женски носии от Златорожието и околностите се е появил най-късно в облеклото. Преди това характерни са били зелените цветове, а най-старите са били в синьо и черно. Ризите са богато украсени с бродерии и често са надиплени около пазвата и ръкавите. В тон с облеклото са и бродираните домашни чорапи.

Във влашките села около Видин женските носии много напомнят за тези в днешна Румъния. Кой от кого е взаимствал е трудно да се каже – през вековете българи са намирали убежище и дом отвъд Дунав, в някогашните Влашко и Австро-Унгария, отнасяйки свои навици и традиции, като съответно са взаимствали много неща от тамошния живот. В полето за мъжкото облекло е характерно носенето на леки светли ризи и светли панталони, а вместо калпак се носят шапки с тясна козирка. Точно така изглежда и „народното“ облекло от северния бряг на Дунав. В Ново село, което не е влашко, а с чисто българско население, една част от облеклото загатва за произхода на местните хора – жените носят специфични шапчици вместо забрадки. Подобни шапки има само на още едно място в Европа – в района на баските в Испания, разказват хора от селото, изучавали произхода и местните традиции.

Какви са носиите от региона на Видинско може да видите на място, като посетите някой от фолклорните празници и фестивали. Всяка неделя в Ново село има хоро – свири Новоселската духова музика (много талантливо) и всеки, който иска, е добре дошъл да потанцува или да погледа на място. В с. Бойница в читалището е направена изложба на автентични народни носии, а ако искате може да си поръчате цяла носия или част от нея, за да ви я изработят. За групи туристи танцови и певчески състави, читалища и общини организират посрещане с местна храна, демонстрация на народни обичаи и танци.

Контакти и идеи за автентичен туризъм в районите на Видин, Монтана и румънския Долж можете да намерите на сайта на проекта за популяризиране на автентичното наследство, разработват по трансграничната програма „Интеррег“:

http://robgtraditions.com/Publications/Catalogue_Bg_Montana.pdf

заб.: В сайта на проекта има английски вариант на каталога и информация на румънския език.

Посещението на severozapazenabg.com в региона на Видинско е по покана на Сдружение „Регионални партньорства за устойчиво развитие“. Сдружението изпълнява проект, чиято основна цел е повече хора да научат за възможностите за туризъм и автентичните обичаи, кухня и традиции на областите Видин, Монтана и румънската Долж. Програмата за подкрепа на културното наследство в трите области е финансирана по трансграничния инструмент „Интеррег-V“ на ЕС.

IMG_3019

Ново село

IMG_3021

Ново село – жените са с шапчици, което ги отличава от околните села. Подобни шапки имат баските

IMG_3030

Престилките са извезани с мъниста

IMG_3029

Влашки носии

IMG_3018

Носии от Ново село

IMG_2908

Фолклорния състав от с. Градец

IMG_2912

Фолклорен състав от с. Градец

IMG_2861

Бойница

IMG_2854

Бойница

IMG_2853

Бойница

IMG_2850

Бойница

IMG_2849

Бойница

IMG_2847

Бойница

IMG_2846

Бойница

IMG_2843

Бойница

IMG_2841

Бойница

IMG_2826

Така се изработват автентични носии

IMG_2860

Бойница

IMG_2852

Бойница

IMG_2840

Бойница

IMG_2838

IMG_2836

Бойница

IMG_2835IMG_2831

IMG_2819

Бойница

IMG_2815

Бойница

IMG_2813

С. Бойница

IMG_2811

Бойница

 

Подобни статии