Начало Галерия Фотогалерия: „Тъпан бие, хоро се вие“

Фотогалерия: „Тъпан бие, хоро се вие“

от Mariana Gomileva
3339 преглеждания

Журито в процес на работа | снимките са предоставени от общ. Монтана

Рая Недевска на 6 години от Севлиево, и 10-годишният Себастиян Калея Янув от ромското село Яровница – Словакия, са победители в първа възрастова група в Международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”, съобщиха организаторите от общ. Монтана.

При участниците на възраст от 12 до 15 г. на първо място са класирани Нанси Пламенова Николова от Дупница и Андрий Билоножко от Кривий риг – Украйна.

Вторите награди в творческото състезание, което е съпътстващо събитие на Празниците на духовите оркестри „Дико Илиев”, се присъждат на Мартин Йовчев Шапков (7 г.) от Търговище, Никол Ноои Йеан Лим (6 г.) от Ялан Ангсана – Малайзия, Симона Пламенова Вълчева (12 г.) от Ловеч, и Олга Вербицка (12 г.) от гр. Бирубиджан – Еврейска автономна област – Русия.

Рисунките на Вяра Пламенова Пенчева (8 г.) от Габрово и Джулия Амариутей (6 г.) от Фошкани – Румъния, Магдалена Тонева Тонева (12 г.) от Монтана, и Косар Язданпараст (14 г.) от Техеран – Иран, са класирани на трето място.

Децата ще бъдат специални гости на Монтана по време на Дико-Илиевите празници на 8-10 юни. На победителите кметът на Монтана Златко Живков ще връчи грамота и пластика. Други 60 деца взеха поощрителна награда – творбите им ще бъдат изложени в зала „Кутловица“. Откриването на изложбата е от 11 часа на 8 юни. За конкурса „Тъпан бие, хоро се вие“ са изпратени общо 2011 рисунки на деца от 34 националности.

„Истинска сензация с художественото си ниво и използваната уникална смесена техника предизвикаха рисунките, пристигнали от град Биробиджа́н – административн център на Еврейската автономна област в Далечния Изток на Русия“, разказват организаторите. Най-много са изпратените рисунки от KANOON – Институт за развитие на децата и младежите от Техеран – Иран.

Творбите бяха оценявани от жури с председател проф. Бисера Вълева – преподавател в Софийския университет и Националната художествена академия. Заедно с нея оценяваха изявени арт педагози от Монтана Рени Петрова, Петър Григоров, Сияна Миланова. Като представител на общината като организатор на конкурса в комисията беше Нели Василева.

За да разгледате наградените рисунки в пълен размер, кликнете веднъж върху тях:

Косар Язданпараст
Магдалена Тонева
Олга Вербицка
Симона Вълчева
Андрий Билоножко
Нанси Николова
Джулия Амариутей
Вяра Пенчева
Никол Ноои Йеан Лим
Мартин Йовчев
Себастиан Калея Янув
Рая Недевска

Подобни статии