Начало Албум Фотогалерия: Средновековната тайна на село Царевец

Фотогалерия: Средновековната тайна на село Царевец

от Mariana Gomileva
5792 преглеждания
Фотогалерия: Средновековната тайна на село Царевец

Село Царевец е малко тайно място, което туристите откриват едва в последните години. Намира се само на няколко километра от община Мездра, на 23 км на изток от Враца. Ние направихме една зимна обиколка малко преди да падне дебелият сняг и видяхме една от най-старите църкви на Балканите, един доста по-нов голям храм, каменни кариери, чудни гледки, разказаха ни за фолклорен фестивал и за богатата история на селото. Научихме и за уникални скални рисунки, до които за съжаление достъпът е много труден и тях ще трябва да ги видим друг път, при хубаво време и добра екипировка. Малката църква „Свети Николай“ днес се намира в двора на по-големия и по-нов храм на селото. Предполага се, че е построена около XIII-XIV век, но е възможно да е градена и по-рано. Иконостасът й е изцяло зидан, каменен, и вероятно е единственият запазен такъв в България. Храмът е паметник на културата от национално значение и може да се посети – ако имате интерес, просто трябва да предупредите в кметството и ще ви го отворят. Съвременната църква е 135-годишната „Свети Димитър“, по чиито купол за наша изненада откриваме не икони, а … звезди!

Строена е с дарения и имената на дарителите още са изписани на стените. Двете църкви се намират в красив и поддържан двор в центъра на селото, а срещу тях е училището. Някога голямо и многолюдно, то вече е закрито. От кметството търсят начин да го възстановят като сезонно зелено училище, школа или нещо друго, свързано с образованието. Ако имате идея как да им помогнете, може да се свържете с общината или да пишете на нас – на severozapazena@gmail.com или на news@severozapazenabg.com.

Пътуването до Царевец е лесно, минава се през Мездра, на място трябва да попитате за посоката, за да се не объркате в улиците на града. Пътят е нов и хубав, не се изкачва планина, но самото село е в подножието на Врачанския Балкан. Тук се намират кариерите за прочутия врачански бял камък – може да стигнете до тях по почти черен път и да ги видите отдалеч. За нощувки – в селото няма къщи за гости, но в района на Мездра има доста къщи за гости и хотелски комплекси. В края на август миналата година в Царевец беше проведен и първият фолклорен фестивал „Белокаменица“. Идеята е той да стане ежегоден. Всяка пролет около Цветница в една от местностите край селото се изпълняват и традиционни обичаи от момичета-лазарки. Ако искате да ги гледате или просто да се видите забележителностите на Царевец, може да се обадите предварително на кмета Маргарита Петкова на 09121 2361. Още за богатата история на Царевец четете в следващите седмици на severozapazenabg.com. А сега се насладете на снимките на Иван Миладинов.

Детайли от новата църква

Новият храм

Ключът

Маргарита Петкова, кмет на Царевец. Ако искате да научите за историята на селото, да помогнете или просто да се разходите – обадете се в кметството, ще ви се зарадват.

Паметник на загиналите във войните

Царевец е едно от селата с най-широки и прави улици в общината, гордеят се местните хора

До Царевец се намират кариерите за прочутия Врачански камък

Подобни статии