Начало Новини Фотогалерия: На границата

Фотогалерия: На границата

от Mariana Gomileva
2414 преглеждания

През миналия уикенд границата между България и Сърбия на прохода „Кадъ боаз“ беше отворена за 17-ти пореден път за традиционния българо-сръбски събор. Той е най-големия международен събор на Балканите и събира близки, приятели и роднини, разделени от държавните граници на България и Сърбия. За пръв път е проведен през 1925 г. и е прекъсван няколко пъти заради войни и сложните отношения на НРБ и Югославия. Възстановен е през 90-те години и оттогава се организира всяка година.

На прохода „Кадъ боаз“ от много години има проект за граничен пункт – част от работата вече е свършена, трасиран е път, но няколко поредни правителства започват и спират проекта. Празникът на българи и сърби е единственото време, когато се отваря границата.

Съборът започна и тази година с празничен водосвет, отслужен от Белоградчишки епископ Поликарп – викарен епископ на Видинския митрополит Дометиан, и Тимошки епископ Иларион, съобщиха от общ. Белоградчик. Кметовете на Белоградчик – Борис Николов, и на Княжевац Миролюб Михайлович са обсъдили отбелязването на 50-годишният юбилей от Договора за дружба и сътрудничество между двете общини. Кръглата годишнина ще бъде отпразнувана през идната година с поредица от инициативи.

Гости на събора на „Кадъ боаз“ бяха народни представители, делегация от Посолството на Русия, кметовете на общини от двете страни на границата и още много посетители.

Снимките са предоставени от общ. Белоградчик

Откриване на събора, архив | снимка: общ. Белоградчик

Подобни статии